Пролежав під землею 70 років: на Прикарпатті виявили архів УПА
Пролежав під землею 70 років: на Прикарпатті виявили архів УПА

Пролежав під землею 70 років: на Прикарпатті виявили архів УПА

Несподівана знахідка, що може пролити світло на історію одного з підрозділів Української повстанської армії. На Прикарпатті в лісі поблизу села Тисів історики виявили архів УПА. Документи пролежали під землею у ящику з-під кулеметних дисків понад 70 років, передає "5 канал".

"Воно було на глибині. Бо як правило такі знахідки знаходяться наверху. І прокопавши сантиметрів 20-25 в глибині, він знаходився цей ящик вертикально так, як є, що характеризує, що він не просто був закинутий, він був захований. Як рукою взяв його, зачепив, щось м’яке, зрозумів, що це документи" – розповідає голова первинної організації пошуково-історичного клубу "Тускань".

На ящик за допомогою металошукача натрапили активісти клубу. Там були брошури, посібник для військових та рукопис. Припускають, що документи належали воякам сотні УПА "Вікторія", адже у 1944-му році вона базувалася саме в тому місці, де знайшли архів.

Проіснувала сотня "Вікторія" недовго, інформації про неї збереглося дуже мало. Тож нині активісти по крихтах збирають факти про військовий підрозділ. Допомагають очевидці. 100-річна мешканка Болехова Катерина Гаврилів була в УПА медсестрою і зв'язковою.

"Мені давали пакети сотні "Вікторія", давали звідси, що в тих пакетах було – то було секретно, так що я тим не цікавилася. Йшли вони в рейси, верталися, пізніше – Корчівка в Журавельщині, там сотня "Вікторія" майже вся загинула", – каже Катерина Гаврилів жителька Болехова.

Мешканець села Тисів Микола Зварич пригадує розповіді свого діда, який будував для повстанців дерев'яні будівлі. Каже, що у той час вони ще не ховалися у криївках.

"До 46-го року, то вже після війни, коли пішло НКВД, почало шукати, тоді вони вже бункери, оті зимівники, вони вже робили, щоб сліду ніякого не було, навіть ніхто не бачив, навіть віддушини, і то ховали. А от власне у тих теренах, то вони ще тоді не боялися, вони ще були господарі в своєму лісі", – додає він.

Вивчати знайдені документи активісти самотужки не беруться – папір дуже крихкий. Тому передали їх музею визвольної боротьби імені Степана Бандери. Тепер на дослідників чекає тривала і копітка робота з реставрації паперів.

"Ці документи яскраво свідчать про високу організованість Української повстанської армії. Адже перед нами, до прикладу, бойовий статут піхоти. Тобто це говорить про те, що Українська повстанська армія – це не якесь випадкове зборище навіть з добрими намірами людей. Що це добре організована, направду армійська структура, хоч партизанська, але мала багато ознак дійсно регулярної державницької армії", – коментує історик Василь Тимків.

Окрім документів, у місці, де базувалася сотня "Вікторія", активісти знаходять й інші артефакти. Зокрема кокарду з тризубом. Припускають, що вона належала ще вояку Української Галицької Армії, який, імовірно, міг передавати свій бойовий досвід повстанцям.

Ольга Рега, Сергій Попович, Івано-Франківська область, "5 канал"

 

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны