Стало відомо, як забудовник ЖК "Софія Київська" виводив гроші
Стало відомо, як забудовник ЖК "Софія Київська" виводив гроші

Стало відомо, як забудовник ЖК "Софія Київська" виводив гроші

КИЇВ. 25 січня. УНН. Після того, як УНН повідомив про банкрутство ЖК "Софія Київська" та його багатомільйонні зобов'язання перед кредиторами, з'явилася інформація і про схеми виведення коштів.

Схеми помітили слідчі прокуратури в рамках розслідування кримінальної справи за фактом ухилення від сплати податків і зловживання службовим становищем. Вони з'ясували, що забудовники ЖК "Софія Київська", а саме компанії "Софія Буд Груп", "Будівельно-Фасадна компанія Євробуд" та "Вектор XXI" сприяли формуванню штучного податкового кредиту від суб'єктів госпдіяльності з ознаками фіктивності для легалізації незаконно отриманих коштів.

"Зазначені суб'єкти займаються будівництвом житлових будинків у Софіївській Борщагівці Києво-Святошинського району Київської області на предмет будівництва комплексу житлової та громадської забудови по вул. Горького - ЖК "Софія Київська" і виконання будівельних робіт з облаштування та ремонту державних установ за результатами виграних тендерів", - зазначено в матеріалах справи.

Також слідчі встановили, що "Софія Буд Груп" сформувала податковий кредит з податку на додану вартість по ланцюжку від "Вектор ХХІ" і "Будсолюшнз" на загальну суму 266 млн грн. При цьому "Софія Буд Груп" виступає продавцем нерухомого майна в ЖК "Софія Київська".

"Завдяки вказаній схемі треті особи за участю посадових осіб "Софія Буд Груп", "Будсолюшнз" і "Будівельно-Фасадна компанія Євробуд" в змові вчинили незаконні дії з ухилення від сплати податків на 20 млн грн", - повідомляють правоохоронці.

Що важливо знати

Забудовник ЖК "Софія Київська" - Сергій Скуратівський, колишній народний депутат від "Радикальної партії Олега Ляшка" і на той час голова Комітету парламенту з питань будівництва. У 2010-2012 роках Скуратівський взяв кредит на будівництво ЖК "Софія Київська" під заставу землі і квартир самого житлового комплексу. Гроші він так і не віддав, а квартири спільно з колишнім прокурором Офісу Генпрокурора Юрієм Кривобоковим продав за схемами, які зараз вивчає Національне антикорупційне бюро.

14 січня рахунки "Софія Буд Груп" були заарештовані судом. "Укрінком", на чиї гроші будувався житловий комплекс, заявив, що борги Скуратівський не пробачить і буде повертати заставне майно (або гроші) в судовому порядку, а інвесторам радить утриматися від покупки майнових прав в цьому житловому комплексі.

Цитата:

"Я запевняю вас, що кредитор ("Укрінком" - ред.) Зробить все, щоб повернути кредитні кошти, повернути за рахунок будь-яких джерел. Ми ні перед чим не зупинимося. Цей процес буде системним, послідовним і невідворотним. Ми хочемо, повинні і зобов'язані застерегти всіх потенційних інвесторів ЖК "Софія Київська" - в основі ваших відносин із забудовником лежать неповернені борги на сотні мільйонів гривень, будинки, квартири в які, ви інвестуєте, будуються на спірній землі, а керують будівництвом все ті ж люди, діяльність яких стала приводом для порушення десятка кримінальних справ, які зараз розслідуються. Відповідальність за виконання зобов'язань перед кожним з вас буде нести компанія, обтяжена тягарем боргів, у якій навряд чи знайдуться джерела, щоб ці борги повернути", - сказав глава правління "Укрінкома" Володимир Клименко.

Що ще відомо

Боргові претензії до ЖК "Софія Київська" пред'явила також місцева сільрада. Забудовник не заплатив близько 3 млн грн пайової участі. Однак в сільраді сумніваються, що заплатить - там підтвердили, що забудовник банкрут. 

Цитата:

"Ми подали позов на 2,9 млн грн, оскільки "Софія Буд Груп" (забудовник ЖК "Софія Київська" - ред.) не сплатила пайову участь. І не знаємо чи сплатить - компанія банкрут, її рахунки арештовані, при чому давно", - повідомив глава Софіївсько-Борщагівської сільради Олесь Кудрик.

Детальніше в сюжеті: https://www.youtube.com/watch?v=eQa7JCEhwUY&feature=emb_title

Теги по теме
Киевская область
Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны