Золота лихоманка: хто і як за лічені хвилини заробляє біткоїни
Золота лихоманка: хто і як за лічені хвилини заробляє біткоїни

Золота лихоманка: хто і як за лічені хвилини заробляє біткоїни

Маленьке містечко Ньюпорт у Британії 35-річний чоловік прославив своє місто на весь світ. Уже 8 років Джеймс Хавеллс  благає владу міста дозволити йому перекопати міське звалище. Він упевнений, що зможе знайти та відновити жорсткий диск від комп'ютера: який він випадково викинув у смітник. На цьому диску зберігається ключ доступу і відкривають вони - віртуальний гаманець, у якому - 7 тисяч 500 біткоїнів. За нинішнім курсом, це 280 мільйонів доларів.

Цього місяця - біткоїн та інші криптовалюти на біржах дорожчають так стрімко, що світ охопила нова золота лихоманка, - йшлося в сюжеті ТСН.Тиждень.

Біткоїн: трохи гаманців

На деяких з цифрових гаманців без руху лежать тисячі біткоїнів. Тобто десятки, сотні мільйонів доларів. Будьте впевнені – саме в цю секунду десятки чи сотні хакерів або простих людей намагаються підібрати  цифрові ключі  до цих гаманців.

Підібрати пароль з 32 цифр та букв нереально. Ну принаймні так запевняють спеціалісти. Та нікого це не зупиняє. Але звідки взялися гроші в гаманцях та самі гаманці? І як розбагатіти, не підбираючи ключі?

Біткоїн:трохи зірок

Коли в травні 2020 авторка епопеї про Гаррі Поттера Джоан Роулінг попросила пояснити їй, як працює біткоїн, світ насторожився. Коли акторка Мейсі Вільямс, що зіграла Ар’ю Старк в серіалі "Ігри Престолів", спитала своїх підписників у Twitter, чи варто купувати біткоїн, трохи більш ніж половина з 90 тисяч відповідей була - ні, не варто І вже через місяць курс біткоїна блискавично підскочив - за один давали  41 тисячу доларів. Успіх біткоїна і самої ідеї цифрової валюти - що не підпорядковується будь-якій державі та будь-яким контролювальним органам -  став заразним.

Сьогодні в світі існують – і майже щодня дорожчають -  сотні криптовалют. Кожна з них має назву та підтримується  мережею анонімних комп'ютерів по всьому світу. Головна ідея  – створити альтернативу централізованій банківській системі. Яка не тільки все контролює, а й постійно відбирає частину ваших грошей на своє власне забезпечення. У криптовалют все навпаки - нема ні центру, ні контрольних чи фіскальних фінустанов.   

Біткоїн: трохи історії

Все це придумав такий собі Сатоші Накамото. Один й з набільш загадкових персонажів в історії людства. Але хто такий Накамото, як він виглядає, де живе досі певно ніхто не знає.  Наразі невідомо чи це одна людина чи кілька. Але саме Сатоші  - чи група програмістів, що досі ховається під цим іменем в 2008 році  - описав принципи створення та існування біткоїна – першої цифрової валюти. І почав видобувати криптовалюту –  трошки пізніше цю діяльність назвали модним словом майнінг. Найкрутішою ідеєю було те, що є межа кількості цієї валюти. Максимум скільки їх можна створити - це 21 мільйон біткоїнів.  Тож включити такий собі "друкарський верстат" - як у випадку з іншими валютами - більше ніхто не зможе.

Біткоїн: чи можна "хакнути" головний комп`ютер

Ось тут на всіх злодіїв, аферистів  і навіть спецслужби чекає розчарування. Кожна купівля,  переказ, чи зберігання   криптовалюти не мають ніякого конкретного місця. Все відбуваються ніби одразу скрізь: кожна найдрібніша оборудка - купівля, продаж, дарування, переказ грошей - все записується на всіх серверах системи. І якщо щось сфальшувати в одному місці, всі інші - зразу це виявлять. Майнери – це люди, які проводять обчислення та кодують історію всіх цих транзакцій в окремі блоки.

Біткоїн: Нові фермери

Ферми, що вирощують чи видобувають електронні гроші  -  це ось такі великі комп'ютери, більша частина яких - відеокарти. Така ферма в різні часи – в залежності від попиту на майнінг - тобто на видобуток - коштує від 500 до 5000 доларів. Зазвичай витрачені на таке криптовалютне фермерство гроші повертаються протягом кількох  місяців.

Україна ще 6 років тому вийшла в лідери по видобуванню криптовалют. У нас майнять на квартирах, у гаражах, і навіть у цехах покинутих заводів.

Біткоїн: трохи проблем

Більшість проблем може початися, коли майнери починають виводити зароблене на звичайні банківські картки. Ці транзакції легко відстежуються банками, і походженням коштів можуть зацікавитися правоохоронці.

Експерти говорять, що на хвилі постійного друку трильйонів нових доларів в США ціна на біткоїн може дорости до 100 000 доларів. Потім він неодмінно почне падати, породжуючи нові чутки про смерть криптовалют – а потім знову почнеться зростання. Ця криптовалютна лихоманка припиниться лише тоді. Коли одного дня світ прокинеться і дізнається – держави домовилися про створення першої універсальної цифрової валюти. Та в таку фантастичну домовленість  поки що повірити важче, ніж у перше людське місто на Марсі.

Читайте також: 

  • "Великі бульбашки": економіст Розенберг пояснив, коли впаде курс біткоїна. 

Відео Золота лихоманка: хто і як за лічені хвилини заробляє біткоїни

30, 35, навіть 40 тисяч доларів за один біткоїн. Цього місяця біткоїн та інші криптовалюти на біржах дорожчають так стрімко, що світ охопила нова золота лихоманка. То як і хто за лічені хвилини заробляє нечувані статки – розповість ТСН.Тиждень.    

ТСН. Тиждень
  • Facebook 2
  • Twitter
  • Telegram
  • Messenger
  • Viber

 

Автор:
Станіслав Ясинський
Источник материала
Поделиться сюжетом