5 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Дітям розкажуть про казкове одностатеве кохання: Мінкульт проспонсував поповнення бібліотек
Дітям розкажуть про казкове одностатеве кохання: Мінкульт проспонсував поповнення бібліотек

Дітям розкажуть про казкове одностатеве кохання: Мінкульт проспонсував поповнення бібліотек

«Український інститут книги» і міністерство культури закупили книгу «Принцеса + принцесса: довго і щасливо», в якій розповідається про ЛГБТ відносини. Тепер українські діти зможуть більше дізнатися про Європу.

За рахунок держбюджету Міністерство культури України і «Український інститут книги» придбали 1240 примірників книги «Принцеса + принцеса: довго і щасливо», яка видана у вигляді коміксу на тему ЛГБТ-відносин. Дітям від 5 років пропонується ознайомитися з історією про двох дівчат, яка закінчується їх весіллям.

Автор коміксу Кейті О’Нілл вирішила у веселій та дотепній формі розповісти по стосунки двох принцес. Книга написана сучасною мовою, яскрава та відповідає європейським тенденціям.

У Мінкульті підтвердили, що книги дійсно були придбані за державний рахунок і поширені серед дитячих і шкільних бібліотек по всій Україні. Однак уточнили, що список закупленої літератури був затверджений ще Кабміном Гройсмана.

Тендер на закупівлю виграло приватне підприємство «Рідна мова». Загалом у них купили 6 книжкових найменувань.

Витратили 666 тисяч гривень. Зазначено, що книги закупили за найнижчою ціною, яка представлена в Україні.

Поповнення книжкового фонду

«Український інститут книги» займається оновленням бібліотечних фондів по всій Україні.

Потрапити до списку бібліотек, що отримують поповнення від інституту хочуть всі бібліотеки України. Сформовано відповідний каталог бібліотечних установ, які отримують нову літературу.

Так, за 2 останні роки великі обласні бібліотеки отримали до тисячі нових книжкових найменувань на суму близько 100 тисяч гривень. Меншим бібліотекам, звичайно, щастить не так.

Пандемія коронавірусу внесла корективи і в розповсюдження нових книг.

У минулому році була значно скорочена сума на закупівлю нових книг для бібліотек. Якщо в позаминулі роки виділяли близько 100 млн гривень, до тепер затвердили лише 28 млн гривень.

Але Міністерство фінансів додало ще 20 млн гривень. Тож загальна сума склала 48 млн гривень.

Мінкульт та інформаційної політики кожного року ухвалює список закладів, що матимуть нову літературу.

Не всі бібліотеки входять до цього переліку, адже в державі більше 15 тисячі громадських публічних бібліотек. В минулому році нові надходження отримало лише 603 бібліотеки.

Для того, щоб потрапити у список закладу требак заповнити заявку, пройти анкетування та дати відповідь на багато питань.

Потрапивши до списку, бібліотека зобов’язується проводити глибокий аналіз яку літературу читають, хто що читає, скільки разів брали ту чи іншу книгу.

Читайте нас в Telegram і Viber!

Ситуація в селах та районах

Сільські бібліотеки отримують менше фінансування та поповнються новинками сучасної літератури значно рідше. Часто в сільські бібліотеки приходить література, яка взагалі не користується попитом.

Так, наприклад до Перемишлянської районної бібліотеки прислали книгу про комсомол.

Бібліотекарі говорять, що краще, коли виділяють просто кошти – тоді працівники самі формують списки, яких авторів треба купити.

«Ми знаємо, що питають люди, що читатимуть, а що буде пилитися на полицях» - зазначають працівники.

У верхах же зазначають, що всі позиції формують згідно з попитом та пропозиціями самих бібліотекарів і ніхто нічого не нав’язує.

Більшу частину сучасних популярних книг у сільські та районні бібліотеки купують коштом місцевих рад та районних програм. Але це все одно дуже мало, тому читач не завжди отримує те, що хоче.

Раніше сайт новин MY.UA повідомляв, що Президент України отримав у подарунок на день народження цінну книгу.

Уляна Супрун, відома своїми цікавими ідеями, випустила власну книгу з оригінальною назвою. Дізнавайтеся всі подробиці на MY.UA.

Читайте актуальні новини на нашому каналі в Twitter

Приєднуйтесь до нас в Flipboard

Источник материала
Поделиться сюжетом