Як у Львові борються з ожеледицею кавою замість солі – сюжет
Як у Львові борються з ожеледицею кавою замість солі – сюжет

Як у Львові борються з ожеледицею кавою замість солі – сюжет

Кава проти ожеледиці. У Львові випробовують альтернативний засіб боротьби зі слизькими вулицями. Замість піску і солі тепер використовуватимуть кавову гущу. Відходи від напою комунальники братимуть у місцевих кав'ярнях. Чи дієва кавосуміш у боротьбі з ожеледицею та чи безпечна для екології, дізнавалася журналістка "5 каналу".

Нині на роботу комунальники йдуть із невеликим відром та лопаткою. Зізнаються, що з таким легким та ароматним матеріалом ще не працювали. Кілька хвилин і закрижанілі доріжки перетворилися на кавові.

"Враження від роботи досить приємні, запах гарний все-таки, відчувається в руках, легше в роботі", – каже комунальник Ростислав Куземський.

Першим кавову стежину тестує Юрій зі своїм собакою.

"Це значно краще ніж сіль і пісок для нього. Кожного дня доводиться мити, йому дуже боляче від тої солі", – зауважує мешканець Львова Юрій Коберник.

Мешканка Львова Галина Іваненко зазначає: "я підтримую ідею, тому що це органіка. Раз органіка, то вже є екологія, і вона справиться з ожеледицею то точно".

Чи переможе кавова гуща ожеледицею, тестують у парках міста: ніби не слизько, а пахне як у кав’ярні.

Боротися з ожеледицею кавовими відходами запропонувала радниця міського голови Ірина Оршак. Ідею підхопила у громадської організації. Та перше ніж запропонувати на загал, випробувала ідею на власному подвір'ї.

"По снігу чоботи їдуть, по кавовій гущі – ні. Крім того, де була гуща за вихідні під променями сонця утворилися лунки. Вона розчеплює лід", – повідомляє радниця міського голови Львова Ірина Оршак.

У місті, де найпопулярнішим напоєм є кава і готують її чи не на кожному кроці, такий проєкт реалізувати легко, вирішили у мерії. Ще один позитив кавової гущі на вулицях міста називають екологи.

"Для рослин це буде тільки користь, для тварин на абсолютно нейтрально, жодної шкоди не буде", – розповідає еколог Ігор Антахович.

Охочих ділитися такими відходами вистачає.

Щодня кав'ярня продукує від 30 до 50 кілограмів кавової гущі. Раніше кавові відходи у кафе викидали у смітник, нині готові безкоштовно дарувати їх комунальникам на благо міста.

У кав'ярні кажуть: збирати кавовий жмих – неважко. Достатньо поставити спеціальний контейнер.

"Єдине що ми мусимо це віддавати щодня або раз в два дні, щоб вона не цвіла, бо кавова гуща вона є з вологою і більше як день закладі такому вигляді як вона зібрана, не може бути", – каже речник мережі кав'ярень Тарас Маселко.

Якщо кава успішно допоможе боротися з ожеледицею на вулицях Львова, то з наступного року комунальники посипатимуть нею всі вулиці та парки міста, а, можливо, і проїзні дороги.

Марта Шикула, Євген Радіон, Львів, "5 канал"

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны