Аналітики знизили рейтинг надійності ЖК "Софія Київська" в передмісті столиці
Аналітики знизили рейтинг надійності ЖК "Софія Київська" в передмісті столиці

Аналітики знизили рейтинг надійності ЖК "Софія Київська" в передмісті столиці

КИЇВ. 5 лютого. УНН. Аналітики новобудов "Bild.ua" понизили рейтинг надійності житлового комплексу в передмісті столиці "Софія Київська", передає УНН з посиланням на звіт фахівців.

Станом на 28 січня індекс надійності "Софія Київська" становить 164 бали з 220 можливих, хоча ще два тижні тому цей індекс був 191 бал.

Падіння рейтингу сталося після судових рішень про заборону введення в експлуатацію будинків ЖК "Софія Київська", а також арешт земельних ділянок. Рішення винесені в межах справ про повернення боргу, взятого одним із забудовників ЖК - ТОВ "Укрполіскорм" - під заставу земельних ділянок і об'єктів будівництва.

Ще один замовник будівництва ЖК - ТОВ "Софія Буд Груп" - фігурував у судових справах щодо можливих порушень умов кредитного договору.

Також аналітики звернули увагу на наявність у "Укрполіскорм" податкового боргу перед місцевим бюджетом обсягом 91,3 тис. грн.

Аналізуючи договір інвестування, який пропонує відділ продажів ЖК "Софія Київська", фахівці "Bild.ua" вказали також на низку ризиків. Аналітики підкреслили, що в документі:

  • немає статей про штрафні санкції за недотримання терміну здачі об'єкта в експлуатацію;
  • не вказані терміни повернення коштів інвестора в разі розірвання договору.

А ще - фахівці "Bild.ua" радять потенційним інвесторам ЖК звернути увагу на відсутність на сайті "Софія Київська" докладної інформації про забудовника, а також про терміни здачі в експлуатацію ЖК.

Важливо знати

На початку року УНН виявив під Києвом ризиковане будівництво ЖК "Софія Київська". Перевірка показала, що з двох забудовників один вже банкрут ("Укрполіскорм"), а другий ("Софія Буд Груп") прихований в офшорі Панами зі статутним капіталом в одну тисячу гривень. Обидві компанії контролює колишній народний депутат Сергій Скуратовський, який ще два роки тому очолював парламентський комітет з питань будівництва. У 2010-2012 році він позичив гроші у "Укрінбанку" на будівництво ЖК "Софія Київська", залишивши в заставі у кредитора землі і квартири самого комплексу.

Гроші Скуратовський так і не повернув, а квартири продав людям за схемами, які зараз вивчає Національне антикорупційне бюро.

У січні суд заарештував рахунки забудовника ЖК "Софія Київська", його земельні ділянки, а також заборонив вводити в експлуатацію нові будинки, присвоювати їм адреси і підключати до комунікацій.

Деталі в сюжеті:

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны