Сенат США буде розглядати питання про імпічмент Трампа
Сенат США буде розглядати питання про імпічмент Трампа

Сенат США буде розглядати питання про імпічмент Трампа

Сенат погодився. Верхня палата американського Конгресу вирішила, що може розглядати питання про усунення Трампа від влади - навіть попри те, що влади в нього вже немає. Що загрожує 45 президентові США? І як він сам на це реагує? Про все розкаже Дмитро Анопченко.

Весь учорашній день у Сенаті сперечалися - а наскільки взагалі можливо навіть обговорювати питання про імпічмент президента, який вже не має повноважень. Адвокати, яких прислав Трамп, категорично проти. Мовляв, за Конституцією, імпічмент це "усунення з посади".

А з якої посади його усувати, якщо президент в країні вже інший?! Але фінальне голосування - за те, щоб процедуру навіть за цих умов продовжувати. 44 голосів - "проти", 56 - "за", серед них і декілька однопартійців Трампа, республіканців.

І тепер тут, у Капітолії, починаються дебати. Розклад простий: стартують опівдні середи, захист і обвинувачення мають по 16 годин, щоб викласти свої позиції. Тож Сенат збиратиметься щодня доки всіх не вислухає і не проведе фінального голосування.

Але й це ще не все. Якщо імпічмент проголосять, демократи хочуть організувати ще одне, додаткове голосування. Окремим рішенням заборонивши Трампові в майбутньому обіймати державні посади. Тобто не дати балотуватися в Конгрес чи знову в президенти.

А він про це думає, хоч і зайнятий зараз винятково родиною і грою в гольф. Із джерел в оточенні колишнього глави держави доходять чутки, що Трамп зовсім не спокійну пенсію чи гарантії безпеки зараз обговорює! Навпаки! Збирається посилити свої позиції в партії, згуртувати довкола себе людей.

Кажуть, колишній гарант упевнений, що імпічмент не проголосять (голосів не вистачить), і що все це йому якраз вигідно. Мовляв, поганий піар - теж піар. Люди, які вважатимуть процес політичним переслідуванням, знову почнуть Трампа підтримувати.

Щодо підтримки - питання відкрите, а от щодо ймовірності імпічменту, тут із математикою в Трампа все гаразд. Щоб ухвалити рішення - необхідно дві третини голосів, потрібна цифра 67. А республіканці зазвичай навіть за цих умов "своїх" не зраджують. І шанси, що "перебіжчиків" буде так багато - є, але невеликі.

Проблема ще й у тому, що за правилами, доки на порядку денному імпічмент, сенат не має права будь-які інші питання розглядати. І кадрові призначення Байдена - "забуксували". Тому в його інтересах - розглянути "персональне питання попередника" якомога швидше.

Теги по теме
США Джо Байден Новости политики Дональд Трамп импичмент
Источник материала
loader
loader