Народила в труні після трепанації черепа: вчені розповіли про знахідку, від якої "мурашки" по шкірі
Народила в труні після трепанації черепа: вчені розповіли про знахідку, від якої "мурашки" по шкірі

Народила в труні після трепанації черепа: вчені розповіли про знахідку, від якої "мурашки" по шкірі

Займаючись розкопками середньовічного поховання, вчені-археологи виявили рештки жіночого тіла.

Пізніше вчені з'ясували, що похована жінка була вагітною і їй незадовго до смерті робили трепанацію черепа.

Подробиці про страшну знахідку археологів

Про рідкісну знахідку, зроблену групою вчених на території провінції Емілія-Романья в східній частині Італії, стало відомо ще в 2018-му році.

Тоді археологи виявили місце поховання жінки, яка жила понад 1000 років тому. Посередині кісток стегон жінки вчені, розбираючи поховання, наткнулися на останки новонародженої дитини. Крім того, археологи побачили, що череп жінки був просверленим, причому отвір був досить акуратним.

Тоді медики висунули свою версію, яка пояснювала ці дві дивні обставини. За їх припущенням, незадовго до смерті у вагітної жінки був підвищений черепний тиск, у зв'язку з чим лікарями тоді було прийнято рішення про проведення оперативної трепанації черепа.

В результаті жінка зуміла прожити ще деякий час після операції, але все ж померла до народження малюка. Вже після поховання вагітної, під дією газів, які виділяються в процесі розкладання трупа, плід був виштовхнутий з її тіла.

Наша стрічка новин - у Telegram і Viber!

Згідно з висновками вчених, жінці було від 25-ти до 30-ти років і вона знаходилася приблизно на 38-му тижні вагітності.

Кілька фактів з історії трепанації черепа

Практикувати трепанацію черепа починали ще в кам'яному столітті, про що свідчать знахідки археологів. У письмовому вигляді цю операцію почали описувати грецькі і римські лікарі. На території середньовічної Європи трепанація не була дуже поширеною, оскільки знахідки, подібні італійській, - там рідкість, а в поєднанні з народженням дитини після смерті - ця стала першою.

Нагадаємо, раніше MY.UA повідомляв про те, що океанографи з Університету Орегона вивчають льодовик ЛеКонт на Алясці, щоб нанести на карту підводний край льодовика.

Також ми розповідали, що на території одного з Філіппінських островів виявили скелет носорога, на якому було чітко видно явні сліди впливів примітивних трудових знарядь.

Приєднуйтесь до нас у Twitter і читайте інші новини науки і суспільства!

Слідкуйте за нами також Flipboard!

Источник материала
Поделиться сюжетом