19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
В Одесі стартував чемпіонат України з перегонів на радіокерованих моделях машин
В Одесі стартував чемпіонат України з перегонів на радіокерованих моделях машин

В Одесі стартував чемпіонат України з перегонів на радіокерованих моделях машин

В Одесі стартував чемпіонат України з перегонів на радіокерованих моделях машин. Понад півсотні учасників – і дорослих, і дітей приїхали з різних куточків країни, би позмагатися за звання кращого пілота та випробувати свої сили на крутих віражах. Детальніше дізнавалася журналістка "5 каналу".

Володимир Федоренко показує одну зі своїх автівок, з якими приїхав на змагання. Все як у справжнього транспорту. Володимир – бронзовий призер чемпіонатів Європи з радіомодельного спорту. За плечима близько 20 років перегонів. Втім, під час кожного заїзду хвилюється, немов уперше.

"Коли їжджу на сноуборді по чорним гіркам пульс 90-100, коли ось тут переживаю за свій результат і заїзд – до 120-130 теж показник, що більше адреналіну і для мене це важливіше. Зараз мистецтво полягає в твоїх руках, як ти їздиш, як вмієш адаптувати модель до треку", – розповідає учасник змагань Володимир Федоренко.

Перед початком змагань учасникам дають по кілька хвилин пробного заїзду – щоб ознайомитися з треком. Стартують одночасно до 10 автівок.

Умови перегонів легкі – залежно від категорії автівки учасники мають 5 або 8 хвилин для заїзду. Перемагає той, хто якісно встигне за цей час зробити якнайбільше кіл.

"У кожного учасника буде близько 7 заїздів, залікових, в яких він буде вести боротьбу", – розповідає організатор Віталій Костенко.

Після першого заїзду більшість учасників рушають на техобслуговування.

"Килим ще не розкатанний, насадка не каталася в траєкторію, і є ще труднощі з загальним зацепом на килимі, але під час проходження змагання, зачіп підвищиться, буде комфортно їхати. Треба перевірити всі підшипники, чи цілі вони, чи немає якихось поломок і в цілому йде обслуговування моделі після кожного заїзду", – коментує учасник змагань Дмитро Кот.

Деякі учасники для перегонів купують готові моделі машин та потім самотужки налаштовують їх, хтось – збирає майже з нуля сам.

Жодного заїзду без перекидання та зіткнень. Автівка Валерія нещодавно потрапила у легке ДТП.

"І адреналін, і хвилювання, і щастя. Багато віражів, багато прямих, натискаєш на газ, щоб модель поїхала швидше, а перед віражом спускаєш газ та починаєш гальмувати, щоб максимально швидко проходить трасу", – додає учасник змагань Валерій Журко.

Такий чемпіонат України у закритому приміщенні в Одесі проводять уперше. Позмагатися приїхали діти і дорослі спортсмени з усієї країни.

"За останні 2-3-4 роки рекордна кількість учасників. На вчорашній день було зареєстровано більше 82 моделей, це приблизно 60-70 осіб. Їдуть діти віком від 7-10 років до дорослих 60-79. Тут люди отримують як в інших видах спорту, точно також кандидат у майстри спорту, чемпіонат Європи, світу", – підкреслює співорганізатор змагань Кирило Максименко.

Наступні змагання з перегонів на радіокерованих моделях в Одесі планують провести навесні вже просто неба.

Ольга Дунська, Сергій Іщенко, Одеса "5 канал"

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны