На Прикарпатті сподіваються, що розгорнутий мобільний шпиталь не знадобиться
На Прикарпатті сподіваються, що розгорнутий мобільний шпиталь не знадобиться

На Прикарпатті сподіваються, що розгорнутий мобільний шпиталь не знадобиться

Перший в Україні мобільний шпиталь для хворих на коронавірус розгорнули на Прикарпатті і сьогодні він починає роботу.

Про це йдеться в ТСН.16.45.

Модулі-палати вже готовідо прийому пацієнтів. Загалом йдеться про 120 ліжок, які укомплектовані усім необхідним обладнанням: кисневими концентраторами, ШВЛ, СІПАПами - це різновид апаратів для штучної вентиляції легень, є апарати УЗД, ЕКГ тощо.

"Тут є закомплектована бригада, яка у випадку, коли виникає необхідність ставити сюди людей, вона усередині, зразу виходить і приступає до виконання своїх обов'язків. Вони вже знають, де їхні місця", - пояснюють в госпіталі.

Кожен модуль обігрівається. І температура повітря тут значно вища, ніж кімнатна - до 24 градусів. «Тут є спеціальні дизельні генератори, які генерують тепло і подають його усередину», - розповідає голова Івано-Франківської облдержадміністрації Андрій Бойчук.

Окремо - блок інтенсивної терапії - тобто реанімація. Тут поки лише два ліжка.

Є і так звані "технічні" намети, де медики будуть одягати чи знімати свої захисні костюми. Аби розгорнути шпиталь, разом з підготовчими роботами, знадобилося якихось 2 доби. Тут уже можуть приймати пацієнтів. Але поки місць у лікарнях вистачає. «Цей модуль розвернутий як резервний. Дай Боже, щоб ми не дійшли до того, щоб його використовувати. Але якщо епідситуація перейде межу, ми ставити в мобільний госпіталь», - заявив голова Івано-Франківської облдержадміністрації Андрій Бойчук.

Тим часом в області нові карантинні заходи. Школярів 5-11 класів та студентів відправили на дистанційку. Кав’ярні й ресторани працюють лиш на виніс. Скасовані усі масові заходи. А на дорогах трьох районів області, де найбільше хворих, встановили 16 блокпостів, деякі працюватимуть цілодобово. Але більшість - з 6-тої ранку до 9-тої вечора, саме коли люди їхатимуть на роботу чи додому. Ці пости не блокують пересування дорогами, поліція зупиняє машини, а медики міряють температуру. Якщо виявляють хворих, розвертають авто додому та радять звернутися до лікарні.

Ці обмеження наразі оголошені до кінця тижня, а далі залежить, чи буде зменшуватися кількість хворих.

Нагадаємо, що весь минулий тиждень в області стрімко зростала кількість інфікованих: щоденно їх реєстрували від 600 до майже 800. А ліжок у лікарнях не вистачало.

Автор:
Алла Пасс
Источник материала
Поделиться сюжетом