В березні на українців чекає додатковий вихідний та кілька свят
В березні на українців чекає додатковий вихідний та кілька свят

В березні на українців чекає додатковий вихідний та кілька свят

Перший місяць весни принесе українцям одне з наочікуваніших свят – Міжнародний жіночий день. Традиційно 8 березня буде вихідним днем. Тож вже на першому весняному тижні мешканці країни отримають одразу 3 вихідних – 6,7 і 8 березня.

Перенесення вихідних і святкових днів в березні не буде.

Вихідні та свята в березні

Всього в березні буде 9 вихідних днів: 6 - 8 березня, 13 - 14 березня, 20 - 21 березня, 27 - 28 березня.

Решта 22 дня будуть робочими. Скорочених робочих днів не передбачено, однак на власний розсуд роботодавці можуть зробити таким 5 березня перед довгими вихідними.

 Ще з 8 по 14 березня в Україні святкуватимуть Масляну. 14 березня буде Прощена неділя. В ніч з 29 на 30 березня - переведення годинників на літній час (якщо, звичайно, його не скасують, як обіцяють вже кілька років).

Раді бачити Вас на наших каналах Telegram та Viber!

Дилема навколо свята 8 березня

Вже не один рік в Україні ведеться дискусія про те, що необхідно зменшити кількість вихідних днів. Пропонують залишити вихідними лише головні державні свята та найбільші релігійні.

Експерти говорять, що з економічної точки зору в країні існує проблема з перенесенням вихідних днів через свята.

Загалом святкових днів небагато - близько 12 – 14. В світі у багатьох країнах їх значно більше. Наприклад у Франції. Але там взагалі інша історія – французи законодавчо мають 45 днів відпустки, а українці лише 24.

Загалом кількість свят може бути будь-якою і кожен сам визначається святкувати їх чи ні, але кількість «червоних» днів календаря має бути регламентованою.

Експерти схиляються до думки, що треба визначити важливі державні свята – День Незалежності, День Конституції (можливо).

Навіть такі релігійні свята, як Великдень чи Різдво не одностайно вважають достойними вихідного дня, бо в Україні живуть представники різних релігій і вони не мають вихідних на свої свята.

Навколо 8 березня вже не один рік ведуться суперечки. Багато хто вважає, що це свято – пережиток СРСР і його треба ліквідувати. Навіть народні депутати не можуть дійти згоди в цьому питанні. Частина з них святкують, частина вважають цей день пережитком радянських часів.

У Верховній Раді восени 2017 року зареєстрували проект закону стосовно відміни вихідного дня на честь свята 8 березня. Але депутати законопроект так і не прийняли.

Загалом же дискусія розпочалася після заяви голови Українського інституту національної пам’яті Володимира В’ятровича. Він запропонував скасувати вихідний, тому що ця дата не пов’язана з історією становлення України і не є державним святом. На його думку, жінки можуть і надалі відзначати день боротьби за свої права, але без офіційного вихідного.

Раніше сайт новин MY.UA писав, що українцям хочуть заборонити выдпрацьовувати свята у вихідні дні.

22 лютого святкують день Панкрата та Микити. В народі склалися традиції, чого не можна робити в цей день. Дізнавайтеся всі найцікавіші суспільні новини на MY.UA.

Читайте нас також в Twitter

Слідкуйте за нами в Flipboard

Источник материала
Поделиться сюжетом