Скандали та бійки у міськраді: у Харкові втретє повернули ім'я Жукова одному з проспектів
Скандали та бійки у міськраді: у Харкові втретє повернули ім'я Жукова одному з проспектів

Скандали та бійки у міськраді: у Харкові втретє повернули ім'я Жукова одному з проспектів

Як тільки стало відомо, що на сесії міської ради знову (вже втретє) хочуть повернути ім'я радянського маршала Жукова на мапу міста - під мерію одразу почали стягуватися мітингувальники. Бійки були і на вулиці, і у сесійній залі. 

Більш детально - у матеріалі ТСН.19:30.

Сесія почалася зі скандалу - депутат від опозиційної платформи "За життя" Андрій Лесик назвав Революцію гідності державним переворотом. Головуючий намагався зупинити депутата, але того виштовхали з трибуни і полили водою. Урешті за кілька хвилин сутичку таки вгамували і депутати повернулися на свої місця. Перше питання не викликало дискусій: 83 голосами Геннадія Кернеса через два місяці після смерті позбавляють повноважень міського голови. А от під стінами мерії - гаряче. Там одразу кілька мітингів, в тому числі проти надання проспекту Григоренка ім'я радянського маршала Жукова. Починаються сутички. Частина народних обранців теж вимагає зняти питання перейменування проспекту. Але секретар міської ради - проти.

Відео Новини України: сесія міськради в Харкові закінчилася мітингом та сутичками

Лайка, сутички та знімання барельєфів - так проходила сесія міськради у Харкові. Як тільки стало відомо, що на ній знову хочуть повернути ім’я радянського маршала Жукова на мапу міста, під мерію одразу почали стягуватися мітингувальники.  Бійки були і на вулиці, і у сесійній залі.  

ТСН. 19:30
  • Facebook
  • Twitter
  • Telegram
  • Messenger
  • Viber

Скандал з цим проспектом триває вже кілька років. Ім'я маршала Жукова він носив за радянських часів і перші 25 років незалежності. Але під час декомунізації проспект переназвали на честь дисидента Петра Григоренка. Втім, позаминулого літа міськрада знову повернула Жукова на мапу Харкова. Утім активісти довели у суді, що рішення незаконне. Харківські депутати не заспокоїлися і вдруге перейменували проспект. І знову суд назву не затвердив. Утім питання виносять на розгляд, депутати тиснуть на кнопки і перейменування ухвалюють: 57 проти 16.

В цей час прихильники декомунізації у холі мерії знімають зі стіни орден Леніна. Але поліція повертає Ілліча на місце. Закінчується сесія, як і почалася - бійкою. Активісти не дозволяють прихильникам проросійського блогера Шарія розгорнути плакат на його підтримку .Попри численні сутички - поліція нікого не затримала. Прихильники декомунізації вчергове збираються до суду - аби ім'я радянського маршала не повернулося на проспект. 

Нагадаємо, що Харківська міськрада припинила повноваження мера Кернеса. Раніше профільний парламентський комітет звернувся до Харківської міськради з проханням надіслати до Верховної Ради України копію рішення про взяття до відома факту смерті Харківського міського голови Геннадія Кернеса. 

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

 

Автор:
Юлія Семененко
Источник материала
Поделиться сюжетом