20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
"Північний потік-2" може обернутися катастрофою через отруйні хімречовини на шляху його будівництва - розвідка
"Північний потік-2" може обернутися катастрофою через отруйні хімречовини на шляху його будівництва - розвідка

"Північний потік-2" може обернутися катастрофою через отруйні хімречовини на шляху його будівництва - розвідка

Будівництво "Північного потоку-2" несе загрозу екології / фото СЗРУ

Маршрут трубопроводу "Північний потік-2" проходить поруч з небезпечною зоною - районом о. Борнхольм (належить Данії), на дні якого захоронені хімічні отруйні речовини часів Другої світової війни.

Це несе загрозу екології, попередили у Службі зовнішньої розвідки України.

Так, за останні півстоліття морські течії зрушили чималу кількість контейнерів з бойовими отруйними речовинами та розкидали їх на значній площі навколо острова.

Упродовж останніх щонайменше 35 років такі контейнери та боєприпаси періодично випадково виявляють на сході та півдні від о. Борнхольм, наголосили у СЗР.

Для мінімізації екологічних ризиків Данія як умову надання дозволу на прокладання трубопроводу у своїх водах висувала обов’язковість використання суден із динамічним позиціонуванням (DP).

"У Росії ж єдиним трубоукладачем з DP виявився "Академик Черский". Однак його технічний стан не дає змоги й досі почати роботи. Тому РФ доклала значних зусиль і домоглася отримання змін у данському дозволі, що дали "зелене світло" використанню якірного позиціонування",- розповіли у Службі зовнішньої розвідки.

Тепер у водах Данії працює трубоукладач "Фортуна", що використовує 12 якорів для свого позиціонування. І кожен з них ризикує зачепити небезпечний об’єкт на дні.

Будівництво "Північного потоку-2" несе загрозу екології / фото СЗРУ

"Усвідомлюючи високий рівень небезпеки, росіяни в терміновому порядку доставили на задіяні в роботах судна ампули з атропіном (антидот при отруєнні бойовими отруйними речовинами). Однак, незважаючи на небезпеку життю і здоров’ю екіпажів та екосистемі Балтійського моря в цілому, Росія  продовжує прискорювати роботи з прокладання труби, приховуючи від громадськості будь-яку інформацію", - наголосили у СЗР.

Історія "Північного потоку-2"

  • Проектом "Північний потік-2" передбачені будівництво і робота двох гілок газопроводу загальною потужністю 55 мільярдів кубометрів газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини.
  • Новий трубопровід в обхід України планувалося завершити до кінця 2019 року поряд з уже діючим "Північним потоком-1".
  • Враховуючи санкції, які прийняла Палата представників Конгресу США в законопроекті про американський оборонний бюджет, компанії, що займаються будівництвом газопроводу "Північний потік-2", не змогли його добудувати
  • Станом на кінець лютого 2021 року через санкції США одразу 18 європейських компаній відмовилися добудовувати "Північний потік-2".

Читайте останні новини України та світу на каналі УНІАН в Telegram

Автор: Ольга Робейко

Теги по теме
Северный поток-2
Источник материала
Поделиться сюжетом