5 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Як користуватися дефібриляторами у метрополітені – сюжет
Як користуватися дефібриляторами у метрополітені – сюжет

Як користуватися дефібриляторами у метрополітені – сюжет

У столичному метрополітені встановили автоматичні дефібрилятори. Необхідні прилади закупив Центр громадського здоров'я. Скористатися дефібрилятором може той, хто помітить поряд непритомну людину з проблемами дихання. Автоматичний прилад голосовими командами пояснює, що робити. Подробиці дізнавалася журналістка "5 каналу".

Дефібрилятори у метрополітені. Європейська мрія чи українська реальність? Знадобилося декілька років, щоб проєкт про обладнання столичної підземки дефібриляторами змогли реалізувати.

"Загалом ми маємо їх 52. На кожній станції метро є дефібрилятор. На 19 станціях вони розміщені на платформах і на решті станцій – вони розміщенні у касових залах", – розповідає речниця "Київського метрополітену" Наталка Макогон.

У метрополітені переконують, що скористатися автоматичним дефібрилятором може кожен.

"Ви зараз спуститеся на платформу, якщо людині буде погано – ви можете брати і користуватися цим обладнанням", – додає вона.

У столичній підземці працюють ті, хто мають навички надання першої медичної допомоги.

"Є правоохоронці, є муніципальна варта, допомагає метрополітену, вони кваліфіковані відповідно до законодавства", – відзначає Макогон.

Якщо допомогти нікому, і дефібрилятор доведеться застосовувати самостійно, пристрій підкаже, що робити. Прилад подає голосові команди. Та спершу слід переконатися, чи варто використовувати дефібрилятор, кажуть фахівці з надання першої медичної допомоги.

"Перевірити. Чи дійсно людина не дихає? Провести перевірку свідомості та дихання", – наголошує голова департаменту першої допомоги товариства "Червоного хреста" Надія Ямненко.

І якщо апаратом усе ж доведеться скористатися, то варто пам'ятати основне правило – не торкатися пацієнта.

"Після того, як він сказав не торкатися, то ви повинні відійти на метр від людини. Потім, як всі відійшли і я готова зробити розряд, відходжу подалі і натискаю кнопку", – підсумовує Надія Ямненко.

Дефібрилятори в метро є, та далеко не кожен наважиться ним скористатися. Люди, з якими ми поспілкувалися, зізналися, що побоялися б застосувати його.

"Я не вмію ним користуватися, на жаль", – каже Григорій.

Кількість дефібриляторів планують збільшити. Апарати з'являться на платформах усіх станцій метро.

Валерія Павленко, Едвард Белінський, "5 канал"

Источник материала
Поделиться сюжетом