Через блокування "Буковелю" без роботи залишилися тисячі місцевих жителів, а туристи - без відпочинку
Через блокування "Буковелю" без роботи залишилися тисячі місцевих жителів, а туристи - без відпочинку

Через блокування "Буковелю" без роботи залишилися тисячі місцевих жителів, а туристи - без відпочинку

"Буковель" – на карантині. На гірськолижному курорті зупинилися усі витяги і заблоковані траси. Напередодні їх опломбували правоохоронці. Сусіднє село Паляниця теж закрили на в’їзд для туристів. Людей про це ніхто завчасно не попередив.

Про це 13 березня йдеться в всюжеті ТСН.19:30.

Пів сотні поліцейських раптово заїжджають на курорт і блокують входи на підйомники. Спантеличеним туристам радять припинити катання. Подекуди зчиняються сварки.

Зупинити підйомники миттєво правоохоронцям не вдається - інакше на трасах застрягнуть тисячі людей.

Врешті поліцейські таки розпочинають слідчі дії, опломбовують каси та витяги. Кажуть, є кримінальне провадження.

"Ми зафіксували велике скупчення людей біля підйомників протягом останнього тижня і сьогодні. Це є грубим порушенням карантинних заходів", - сказав заступник начальника Івано-Франківської обласної поліції Остап Білейчук.

"Ми попросили слідчого надати копію протоколу огляду, бо такі дії підлягають оскарженню. Він відмовився. Це все робиться, щоб уникнути оскаржень до суду і прокуратури за незаконні дії правоохоронних органів", - зазначив адвокат Роман Госедло.

Відео Новини України: Буковель закрився на карантин

Буковель на карантині. На гірськолижному курорті зупинилися усі витяги і заблоковано траси. Напередодні їх опломбували правоохоронці. Село Паляниця теж закрили на в'їзд для туристів. Людей про це ніхто завчасно не попередив.   

ТСН. 19:30
  • Facebook
  • Twitter
  • Telegram
  • Messenger
  • Viber

Тим часом в Івано-Франківську обласна комісія з надзвичайних ситуацій вирішує ще й заблокувати для туристів сусіднє село Поляниця.

"Завдяки позиції президента Зеленського вдалося консолідувати суспільство, уряд, силовий блок і було ухвалене рішення про зупинення діяльності курорту "Буковель". Це вимушене рішення, на яке ми пішли. І напевно, це не останнє рішення", - сказав голова Івано-Франківської облдержадміністрації Андрій Бойчук.

Від ранку на трасі дійсно вже стоїть блокпост, підсилений КОРДівцями. Пропускають тільки легковики. Автобуси, де понад п’ять пасажирів, - розвертають.

Натомість на курорті готелі та ресторани на винос працюють. І до цього в комісії претензій немає. Зупинили лише витяги. Натовп розгублених туристів - біля інфо-центрів та на рецепції. Обурюються - про таке треба попереджати завчасно. Бо ж люди втрачають гроші.

Усі звинувачення про порушення карантину на "Буковелі" заперечують. На відео за кілька днів до блокування роботи – ресторани лише на виніс. На прокаті - всі у щитках та рукавичках, клієнтів без масок не обслуговують. Скрізь - антисептики. Гучномовці попереджають про санітарні норми.

ТСН.ua

Не було суттєвих претензій і у Держпродспоживслужби, яка щодня перевіряла курорт.

"Практично порушень щодо закладів громадського харчування, промислових магазинів, не відмічається. Хтось десь не вдягнув маску, не зберігається соціальна дистанція. Всі інші параметри на "Буковелі" дотримуються", - сказав заступник начальника Головного управління Держспоживслужби в Івано-Франківській області Микола Сендецький.

На курорті кажуть, що в жодних рішеннях уряду не знайшли згадок про заборону роботи гірськолижних курортів, тож вбачають у ситуації політичний підтекст і подвійні стандарти.

"Комусь вигідно політизувати роботу курорту перед довиборами до Верховної Ради, які скоро мають відбутися у регіоні. Потрібно називати речі своїми іменами - керівництво обласної державної адміністрації провалило роботу із запобігання пандемії на Прикарпатті і зараз шукає цапа відбувайла", - зазначив представник ТК "Буковель" Володимир Юзюк.

У сусідньому "червоному" Закарпатті гірськолижні курорти працюють без проблем.

Майже вся Яремчанщина виживає завдяки "Буковелю", кажуть місцеві. Хтось працює, хтось приймає у себе туристів - йдеться про тисячі робочих місць.

Автор:
Марія Кужик
Источник материала
Поделиться сюжетом