В Україні скоро не залишиться прісної води: відео
В Україні скоро не залишиться прісної води: відео

В Україні скоро не залишиться прісної води: відео

Світ відчуватиме дефіцит питної води у найближчі 10 років. Не омине ця проблема і Україну. Найбільша річка України Дніпро та інші водойми забруднені і щороку ситуація погіршується.

Українська гордість – річка Дніпро, що представляє окрему екосистему, помирає.

Річки та озера в Україні забруднені пестицидами, отрутохімікатами, важкими металами, ліками. У водоймах майже не залишилося чистих місць. Якщо не вживати ніяких заходів і надалі, то за прогнозами екологів, за кілька років країна може втратити питну воду.

Критичну ситуацію озвучили в Міністерстві захисту довкілля. Тож якість води у Дніпрі відтепер перевірятиме новітня лабораторія.

Про це повідомили на офіційній сторінці Міністерства у соціальній мережі Facebook.

Міністр захисту довкілля Роман Абрамовський зазначив, що українці повинні мати доступ до якісної питної води, а водойми мають стати чистішими та придатними для водопостачання.

На лабораторію витратили 0,5 млн євро українських та іноземних коштів. Тепер можна буде дізнатися, що найбільше забруднює воду Дніпра та вжити відповідних заходів.

Доповідь ЮНЕСКО

В організації ЮНЕСКО представили щорічний звіт, в якому йдеться, що до 2030 року світ зіткнеться з проблемою глобального дефіциту води в обсязі 40%.

За прогнозом спеціалістів, ситуація погіршиться і через пандемії.

Автори доповіді наголошують, що проблема забезпечення водою жителів Землі нині актуальна, як ніколи. Зусиль для збереження водних ресурсів у світі, на їхню думку, докладають недостатньо.

Слідкуйте за нами, де Вам зручно: наш Telegram та Viber!

Ситуація з водними ресурсами в Україні

Голова національної  екологічної ради України Олександр Чистяков нагадав, що за останні 20 років з карти України безслідно зникли більше 10 тисяч малих річок. На місці красивих чистих швидких річечок сьогодні просто висохлі канави.

Важливу роль в цьому, звичайно ж, відіграють процеси в кліматичних змінах планети. Але не менше винні і люди, що демонструють цілковиту байдужість та некомпетентність.

На думку Чистякова, в Україні давно вже потрібно було розробити нову водну політику та визнати всю вітчизняну прісну воду стратегічним ресурсом.

Саме з такої позиції, за словами спеціаліста, треба підходити до захисту та використання водних ресурсів України.

ООН називає проблему нестачі питної води проблемою №1.

На сьогодні більше 2,5 млрд людей повністю позбавлені можливості вільного доступу до чистої питної води.

І в цей час в Україні за 2020 рік було скинуто у водойми більше 2,5 млрд кубічних літрів промислових та побутових стоків. Третя частина з них повністю неочищені.

Політику України Олександр Чистяков назвав доволі непослідовною – спочатку воду отруюють, а потім намагаються використати її для пиття.

Вже не перший рік природоохоронна спільнота вимагає, щоб на законодавчому рівні категорично заборонити скидання неочищених стоків. Але жодних зрушень у цій проблемі досі немає.

Раніше сайт новин MY.UA повідомляв, що у водах українських річок виявили наркотичні речовини.

Нещодавно жителів села на Рівненщині здивувала пінна вода, що потекла з кранів. Читайте всі актуальні новини на порталі MY.UA.

Приєднуйтесь до нас в Twitter

Слідкуйте за нами в Flipboard

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны