Рада зробила крок до часткової приватизації "Нафтогазу", "Укрзалізниці" та ще низки підприємств
Рада зробила крок до часткової приватизації "Нафтогазу", "Укрзалізниці" та ще низки підприємств

Рада зробила крок до часткової приватизації "Нафтогазу", "Укрзалізниці" та ще низки підприємств

Верховна Рада проголосувала в першому читанні за законопроєкт №4020 про перелік об'єктів державної власності, що не підлягають приватизації.

"За" проголосувало 289 депутатів.

Законопроєктом пропонується затвердити список з 74 держпідприємств, в яких частка держави повинна становити 100%. Зокрема, пропонується заборонити приватизацію стратегічних підприємств: НАЕК "Енергоатом", НЕК "Укренерго", ДП "Східний ГЗК", ДП "Гарпок", ДСП "Чорнобильська АЕС" і "КБ" Південне ", ПрАТ "Укргідроенерго", ДП "Украерорух".

Зазначено також дев'ять АТ, в яких частка України має становити 50% +1 акція. Серед них - АТ "Укрзалізниця", АТ "Укрпошта", НАК "Нафтогаз України", холдингова компанія "Артем"; Феодосійська суднобудівна компанія "Море"; завод "Фіолент"; Київський завод автоматики; "Хартрон"; Київ-Дніпровське міжгалузеве підприємство промислового залізничного транспорту. У них частка держави не може становити менше 50% + 1 акція.

Водночас ще 102 держпідприємства можуть бути переформатовані в господарські товариства. Частка держави в них також повинна скласти 50% + 1 акція.

“Це компромісний та зважений законопроєкт, що сприятиме залученню інвестицій в економіку України та убезпечить дійсно важливі для держави підприємств від продажу”, -  зазначила заступниця очільника Мінекономіки Світлана Панаіотіді .

Нагадаємо, 30 березня, на засіданні Верховної Ради депутати розглянули проєкт закону про надання допомоги застрахованим особам на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню COVID-19 (виплати по 8 тис. грн). 

Автор:
Лінда Хурані
Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны