США і чотири країни-члени НАТО провели перемовини щодо підтримки України — Пентагон
США і чотири країни-члени НАТО провели перемовини щодо підтримки України — Пентагон

США і чотири країни-члени НАТО провели перемовини щодо підтримки України — Пентагон

США та низка країн-членів НАТО — Британія, Канада, Литва й Польща — обговорили стурбованість збільшенням російської військової активності на кордоні України, а також узгодили потенційні можливості щодо підтримки України у сфері безпеки й оборони.

Про це йдеться в офіційній заяві Пентагону, оприлюдненій в середу за результатами обговорень.

Міноборони США, Британії, Канади, Литви й Польщі провели віртуальні переговори ситуації навколо України. Організатором зустрічі виступив міністр оборони  Великої Британії Бен Уоллес.

"Лідери підтвердили тверду підтримку суверенітету, територіальній цілісності та євроатлантичним прагненням України й обговорили занепокоєння у зв’язку з посиленнями військової активності РФ у регіоні. Дестабілізуючі дії Росії підривають деескалацію напруженості, що було досягнуто за домовленістю ОБСЄ 27 липня 2020 року. (режим припинення вогню. - Ред.)", - зауважили в американському оборонному відомстві.

Водночас наголошується, що сторони підтвердили наміри провести навчання та забезпечити підтримку Україні з метою посилення оборонних можливостей ЗСУ щодо збереження територіальної цілісності країни, а також досягнення прогресу в питаннях оперативної сумісності з НАТО.

Нагадаємо, міністр закордонних справ Польщі Збігнєв Рау 8 квітня приїхав до України. Візит польський міністр здійснює на запрошення українського колеги Дмитра Кулеби. Причина, зокрема, у нарощуванні російських військ уздовж українського кордону, що у Варшаві розцінюють як загрозу миру.

Автор:
Лінда Хурані
Источник материала
loader
loader