Олена Зеленська змінила систему харчування в школах
Олена Зеленська змінила систему харчування в школах

Олена Зеленська змінила систему харчування в школах

Дітей мають вчити відповідальному споживанню ще із дитячого садка чи школи. Тож систему шкільного харчування вирішили кардинально змінити. Займається цим питанням перша леді Олена Зеленська.

У межах ініціативи Олени Зеленської з осучаснення шкільного харчування завершився перший етап реформи. Оновили нормативно-правову базу, яка регулює харчування дітей у навчальних закладах.

Документ під назвою «Норми та порядок організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» затвердили в Кабінеті Міністрів.

Тож вже з наступного навчального року в усіх освітніх закладах зміняться вимоги щодо харчування. Про це перша леді повідомила на сторінці в соціальній мережі Facebook.

Перший етап реформування шкільного харчування – оновлення нормативної бази – успішно завершено. Останній і...

Опубликовано Олена Зеленська Среда, 7 апреля 2021 г.

Слідкуйте за нами, де Вам зручно: наш Telegram та Viber!

Нові правила

Згідно з новими пунктами в нормативних документах з 1 вересня 2021 року для дітей зменшили допустиму кількість цукру. Тепер дозволено не більше 7,5 г цукру за один прийом їжі. Також в «немилість» потрапив хліб. Згідно з новими стандартами харчування за один прийом їжі дітям можна споживати 30 – 50 г хліба.

В раціоні мають бути присутні фрукти – до 100 г на один прийом їжі. Також збільшили порції м’яса. Протягом 5-денного робочого тижня за умови одноразового харчування діти мають вживати 2 порції м’яса по 70, 100 чи 120 г відповідно до віку.

Збільшили кількість молочної продукції в дитячому раціоні. Раніше допускалося вживання 100 г молока чи молоковмісної продукції на тиждень. За новими стандартами вона має бути присутньою в меню щодня. Це може бути 200 мл молока чи 125 г йогурту, 125 г кисломолочного сиру. Допускається вживання 25 г сметани, 15 г твердого сиру чи 75 г м’якого сиру.

Також Олена Зеленська повідомила, що скоро буде готове оновлене шкільне меню.

Інформування батьків

Олена Зеленська сприяла тому, щоб було створено спеціальний інформаційний портал.

Основне завдання платформи полягатиме в наданні інформації управлінцям, педагогам та батькам про зміни в системі харчування. Будуть там представлені найкращі практики реалізації дитячого харчування з різних закладів освіти України.

«Спілкуючись із працівниками освіти та отримуючи зворотній зв’язок від батьків ми побачили необхідність у створенні єдиної платформи, яка міститиме всю ключову інформацію про реформу», - зазначила перша леді.

Вона повідомила, що базова версія порталу запрацює вже цього літа.

За словами дружини президента, на порталі передбачені розділи з рекомендованими меню для шкіл, технологічні карти приготування страв, окрема інформація про харчування дітей з особливими дієтичними потребами, відеоінструкції, матеріали по темі організації шкільного харчування, впровадження системи НАССР про закупівлі.

Планується, що онлайн платформа має допомогти зберігати корисну інформацію про здорове харчування, роль різноманітного раціону в житті людини та ризики нездорового харчування та ожиріння.

Нагадуємо, сайт новин MY.UA повідомляв, що Кабмін змінив правила харчування в школах та дитячих садках.

МОН відмінило ДПА в цьому році. Більше свіжих суспільних новин читайте на порталі MY.UA.

Підписуйтесь на наш канал в Twitter та дізнавайтесь всі новини України та світу!

Приєднуйтесь до нас в Flipboard!

Источник материала
Поделиться сюжетом