Мистецький арсенал створив 3D-тур виставкою сучасного білоруського мистецтва
Мистецький арсенал створив 3D-тур виставкою сучасного білоруського мистецтва

Мистецький арсенал створив 3D-тур виставкою сучасного білоруського мистецтва

Мистецький арсенал створив 3D-тур виставкою білоруського мистецтва "Кожны дзень. Мистецтво. Солідарність. Спротив".

Мистецький проєкт має на меті розказати відвідувачам історію протесту та феномену солідарності в Білорусі. Майже 50 робіт білоруських художників і художниць в експозиції виставки можна роздивитися онлайн та безкоштовно.

Наразі віртуальний тур містить аудіогід українською мовою, що розповідає про виставку через десять термінів глосарію цього проєкту, а також через окремі художні роботи. Глядачам 3D-туру будуть доступні до перегляду відеороботи, представлені на виставці, відеофіксація інсталяцій та кураторський опис мистецьких робіт.

Співкураторами проєкту стали 6 білоруських митців і дослідників: Алєксєй Борісьонок, Андрей Дурейка, Марина Напрушкіна, Максім Тимінько, Антаніна Стєбур, Сєргєй Шабохін.

Виставка "Кожны дзень. Мистецтво. Солідарність. Спротив" є зрізом сучасного білоруського мистецтва, яке створює та проявляє актуальні форми взаємодії, опору, колективності й майбутнього, і практикується вже сьогодні — кожний день.

За словами Олесі Островської-Лютої, директорки Мистецького арсеналу: "Мистецтво прекрасно допомагає зрозуміти стан світу, висвітлює ідеї, врази й надії. Воно має діагностичний ефект: глядач, який завжди є водночас і співавтором, занурюється в реальність із якою має справу художник і куратор. Все це сприяє нашому розумінню, відчуттю історії на кінчиках пальців.

Говорячи про важливість історичного моменту в контексті білоруського сучасного мистецтва, Олеся Островська-Люта додає: "Виставка білоруського сучасного мистецтва нині, в цей історичний момент,  це не тільки естетичний досвід, хоча він, безумовно, передусім. Це теж інтелектуальне занурення у причини політичної дійсності Білорусі та важливий жест підтримки білоруської культурної сцени".

Виставка "Кожны дзень. Мистецтво. Солідарність. Спротив" мала відкритися для відвідувачів у День Волі в Білорусі, 25 березня 2021 року. Однак, через посилення карантинних обмежень презентація виставкового проєкту пройшла онлайн.

Дивіться також: 5 трендов украинского искусства за последние пять лет.

 

виставки
білорусь
сучасне мистецтво
Источник материала
Поделиться сюжетом