Во Львове умер Народный артист Украины Борис Мирус
Во Львове умер Народный артист Украины Борис Мирус

Во Львове умер Народный артист Украины Борис Мирус

Сегодня, 13 апреля, умер актер театра имени Марии Заньковецкой, народный артист Украины Борис Мирус.

Как передает Укринформ, об этом в Фейсбуке сообщил Национальный театр им. Марии Заньковецкой. 

«Не верится... Сегодня его не стало... Борис Михайлович Мирус... Наша гордость, наш вдохновитель, Учитель и Корифей. Всегда в хорошем настроении и с прекрасным чувством юмора. Человек с неисчерпаемой энергией и любовью к жизни...», - говорится в сообщении.

В театре добавляют, что информация о парастасе и чине погребения будет сообщена позже.

Борис Мірус народився 19 серпня 1928 року в селі Синякова Чортківського району Тернопільської області. Після закінчення у 1948 році акторської студії при театрі імені Марії Заньковецької, був зарахований до складу трупи.

У червні 1949 заарештований, звинувачений у націоналізмі та підготовці замаху на Микиту Хрущова; засуджений на 10 років виправно-трудових таборів. Ув'язнення відбував у м. Воркута (нині Республіка Комі, РФ).

Він зіграв понад 200 ролей в театрі та низку ролей у кіно. Їх могло би бути ще більше, якби не десятирічка у сталінських концтаборах, куди він потрапив 20-річним юнаком, маючи за плечима недовгий досвід акторства. Але він допоміг Борису Мірусу – дав змогу брати участь у табірній самодіяльності, а потім потрапити до культбригади, що трішки прикрасило жахливі умови табірного існування, до того ж дало змогу і у в'язниці не полишати театральної практики.

У 1991 році отримав звання Народний артист України, а у 2019 Орден «За заслуги» ІІІ ступеня (- за вагомий особистий внесок у розвиток національної культури і театрального мистецтва, значні творчі здобутки та високу професійну майстерність.

Теги по теме
Смерть Львов
Источник материала
Поделиться сюжетом