Forbes: Флот безпілотників України може "задушити" наступ танків Росії
Forbes: Флот безпілотників України може "задушити" наступ танків Росії

Forbes: Флот безпілотників України може "задушити" наступ танків Росії

Рої україських безпілотників може знищити російські війська / фото ukroboronprom.com.ua

Військово-повітряні сили України не закуповували нових літаків з 1991 року. В їх розпорядженні 125 "вінтажних" винищувачів, штурмовиків й бойових гелікоптерів часів Холодної війни. Вся ця техніка все більше старіє. А ВПС, чий бюджет складає всього 300 мільйонів доларів на рік, просто не може собі дозволити оновлення флоту.

На думку експерта у сфері авіації Тома Купера, воно Україні насправді й не потрібне, - пише Forbes. Велика кількість сучасних військових літаків Росії літають не далеко. А російські ракети класу "земля-повітря" розгорнуті настільки близько, що можуть збити український літак ще на злітній смузі.

На думку Купера, для Києва купівля нових машин для боїв у повітні "не вигідно економічно і не має жодного сенсу". Натомість він радить ВПС України запасатися безпілотниками й так званими "дронами-камікадзе". У разі початку війни українські роботи можуть роєм атакувати російські військові формування, подолати системи протиповітряної оборони й знищити танки, а також іншу бронетехніку.

Коротка і кривава війна між Вірменією й Азербайджаном минулої осені може стати зразком того, який може мати вигляд вірогідна кампанія безпілотників України. Під час боїв за спірний Нагірний Карабах безпілотники турецького й ізраїльського виробництва, якими користувалися азербайджанські війська, розбили вщент вірменські сили.

Турецькі апарати Bayraktar TB2 літають високо і стріляють невеликими ракетами. Разом з ізраїльськими дронами-камікадзе Harops і Orbiter-1K вони знищили сотні вірменських танків, бронемашин, артилерійських установок і систем ППО. Це дозволило азербайджанським військам сильно просунутися й взяти під контроль значну частину Нагірного Карабаху до перемир'я, домовленості про яке з'явилися в листопаді.

Україна може запозичити азербайджанську структуру й тактику. Насправді є ознаки того, що це вже відбувається. Звісно, відкритим питанням лишається те, наскільки масштабним буде перехід Києва на силу безпілотників. А також з якою ефективністю Москва зможе протистояти цьому. Гвинтовий апарат Bayraktar TB2 коштує приблизно мільйон доларів. Він став основою для азербайджанського наступу з повітря. Україна в 2019 році почала купувати ці апарати в турецької компанії Baykar. У грудні Анкара і Київ підписали угоду, яка дозволяє українським компаніям займатися виробництвом власних копій цих безпілотників. Минулої осені українські військові провели перші польові випробування.

Тим часом, військово-промислові компанії України розробляють власні "дрони-камікадзе". По-суті це невеликі безпілотники, оснащені боєголовками, вибухова сила яких така ж, як і в артилерійського снаряду. "Дрон-камікадзе" літає по колу над полем битви, поки не виявить потрібну ціль. Тоді він знижується для атаки. Вся техніка доступна. Лише час покаже, наскільки Київ серйозно налаштований закупити, освоїти й розгорнути її.

Також не відомо, як Росія може відповісти. Купер вважає, що російські ракетні системи ППО не здатні знищити рій безпілотників й "дронів-камікадзе".

"Звісно, у них є можливості працювати з великою кількістю цілей, а також багато разів перезаряджатися. Росіяни зараз стараються з усіх сил, щоб зробити свої системи здатними боротися з такими малими цілями. Однак, вони не можуть перевершити останнє покоління західного озброєння. У найгіршому сценарії, російські ЗРК буде легко виснажити", - сказав Купер.

Він пояснив, що армія України може відправити настільки велику кількість безпілотників, "дронів-камікадзе", а також неозброєних безпілотників-приманок, що цілей буде просто в рази більше, ніж російських ракет.

"Навіть Росія не може перезаряджатися нескінченно", - пояснив експерт.

Російські сили можуть спробувати заглушити радіо-зв'язок між українськими безпілотниками і їхніми операторами. Але для цього Москві знадобляться кращі системи ППО і засоби електронної війни. Якщо Україна піде ва-банк безпілотниками, Росії доведеться кинути всі сили на боротьбу з цими безпілотниками.

Стягування Росією військ до кордону з Україною

  • 30 березня Головнокомандувач Збройних сил України генерал-полковник Руслан Хомчак заявив, що РФ зосередила вздовж кордону України та на тимчасово окупованих територіях 28 батальйонних тактичних груп, і під виглядом підготовки до навчань планує ще стягнути до 25 батальйонних тактичних груп, що створює загрози військовій безпеці нашої держави.
  • За даними ЗСУ, окупанти підсилюють передові підрозділи розвідувальними групами та снайперськими парами, проводять тренування особового складу із залученням інструкторів Збройних сил РФ. Також російсько-окупаційні війська тримають у готовності до застосування чергові підрозділи артилерії на певних напрямках, зокрема, у населених пунктах на окупованій території України.
  • 31 Березня The New York Times повідомила, що Росія стягує чотири тисячі військових до кордону з Україною.
  • Також з'явилося відео з ешелоном військової техніки, яку російські війська перекидають в окупований Крим по Кримському мосту.
  • Командування збройних сил США в Європі підвищило свою бойову готовність до найвищого рівня після відновлення бойових дій між російськими бойовиками та українськими військовими в Донецькій області на сході України.
  • У Пентагоні відреагували на стягування військ РФ до кордону з Україною. Там заявили, що стурбовані ескалацією російської агресії на сході України.
  • Також США зажадали від Росії пояснень через стягування своїх військ до кордону з Україною.

Читайте новини світу і переклади зарубіжної преси на каналі УНІАН ІноЗМІ

Переклад: Лесь Димань

Теги по теме
Оружие
Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны