"Аби не порушувати психіки дитини": завідувачка садка на Закарпатті прокоментувала скандал з угорською мовою
"Аби не порушувати психіки дитини": завідувачка садка на Закарпатті прокоментувала скандал з угорською мовою

"Аби не порушувати психіки дитини": завідувачка садка на Закарпатті прокоментувала скандал з угорською мовою

Директорка дитячого садка в м. Виноградів Закарпатської області Ґабріелла Палюх розповіла, що угорська мовапри вступі в навчальний заклад - це лише рекомендація. 

Про це вона повідомила в коментарі "Суспільному".

Вона зазначила, що батько дошкільняти, який повідомив про мовний скандал, дійсно до них звертався. Ґабріелла Палюх повідомила, що заяви для зарахування в дитсадок прийматимуть до травня. Набір буде в серпні. Прийматимуть 15 дітей, батьки яких першими звернулися для зарахування. Зараз у них є 31 заява. Син Сергія Волошина 26-й у списку, тому наразі його дитину можуть не зарахувати у групу в серпні.

Завідувачка також переконує, що батькам дошкільняти бажано знати угорську мову, оскільки нею спілкуються в навчальному закладі. 

"У нашому садочку навчання проходить двома мовами — українською та угорською. Зазвичай, я завжди батькам кажу: для того, аби дитина розвивалася і комфортно себе почувала, оскільки навчання проводиться угорською, дитина може чогось не розуміти, тому бажано, щоб хтось із батьків володів угорською мовою. Аби не порушувати психіку дитини, аби дитина могла спокійно адаптуватися у дитячому садочку", — повідомила директорка закладу.

Нагадаємо, батько дошкільняти Сергій Волошин в соціальних мережах заявив, що у м. Виноградів Закарпатської області дитину відмовились взяти у дитячий садок, бо батьки малолітнього не знають угорської мови.

Також уже відреагував Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь. Він вимагає перевірити, чи був у Закарпатській області мовний скандал у дитсадку. 

Відео Мовний скандал: у Дніпровському університеті викладач відмовився читати лекцію українською

Мовний скандал у Дніпровському політехнічному університеті. Викладач філософії читав лекцію російською. На зауваження однієї зі студенток перейти на державну, як того вимагає закон, навідріз відмовився. Повторив звичну для себе фразу про один народ. А до всього ще й назвав Україну руїною. Аудіозапис, що це підтверджує, з'явився в Інтернеті. Як відреагували у виші – у сюжеті.

ТСН. 19:30
  • Facebook 16
  • Twitter
  • Telegram
  • Messenger
  • Viber

 

 

Автор:
Марія Бойко
Источник материала
Поделиться сюжетом