Солодка великодня паска: як приготувати смачну випічку
Солодка великодня паска: як приготувати смачну випічку

Солодка великодня паска: як приготувати смачну випічку

Рецепт солодкої паски / фото ua.depositphotos.com

Уже недовго залишилося до одного із найважливіших християнських свят – Світлого Христового Воскресіння. Цього року Великдень випав на 2 травня.

Яке ж свято без смачної паски? Ніжна, ароматна, солодка свіжоспечена паска стане прикрасою великоднього столу.

Солодка великодня паска

  • Борошно - 6 ст.
  • Дріжджі (сухі швидкодіючі) - 1,5 ст. л.
  • Молоко - 2 ст.
  • Яйця - 6 шт.
  • Цукровий пісок - 1 ст.
  • Ванільний екстракт - 2 ч. л.
  • Вершкове масло - 200 г
  • Родзинки - 2 ст.

Для глазурі

  • Цукрова пудра - 2 ст.
  • Молоко - 3 ст. л.
  • Кондитерська посипка - для прикрашання

У миску просіяти 2 склянки борошна, додати тепле молоко та дріжджі, розмішати й залишити на 30 хвилин.

Відокремити жовтки від білків. Жовтки збити з цукром до утворення світлої маси. Окремо збити білки до м'яких піків.

У тісто, яке вже підійшло, додати збиті жовтки, добре перемішати лопаткою. Потім додати збиті до піків білки й знову перемішати. Додати розтоплене вершкове масло та ванільний екстракт.

Порційно ввести у тісто решту борошна й перемішати. Замісити вручну дещо липке тісто, залишити в теплому місці ще на 1 годину.

Родзинки залити гарячою водою, залишити на 15 хвилин. Потім додати їх у тісто, перемішати й знову залишити на 15-20 хвилин.

Розподілити тісто по формах для випічки, заповнити кожну наполовину від обсягу, накрити рушником і залишити ще на 30 хвилин.

Відправити у розігріту до 175-180°С духовку на 30 хвилин.

Приготування глазурі. Змішати цукрову пудру з молоком, що залишилося.

Готові паски перекласти на решітку, остудити, після чого нанести глазур і прикрасити кондитерською посипкою.

Паска на заварному тісті

  • Борошно - 15 ст.
  • Дріжджі (свіжі) - 180 г
  • Яйце куряче - 9 шт.
  • Молоко - 0,75-1 л
  • Масло вершкове - 300 г
  • Масло топлене - 300 г
  • Цукор - 900 г + 1 ст. л. (для опари)
  • Олія - 1 ст. л.
  • Сіль - 1 ч. л.
  • Родзинки - 300 г
  • Лимона (цедра) - 1 шт.
  • Апельсин (цедра) - 1 шт.
  • Ванілін

Приготування заварного тіста. Взяти 0,75 л молока та вершкове масло, закип'ятити. Поступово всипати 3 склянки борошна, добре розмішати й остудити.

Приготування опари. Дріжджі змішати з 0,5 склянками молока та столовою ложкою цукру. Дати підійти.

Як приготувати солодку паску / фото ua.depositphotos.com

У яєць відділити білки від жовтків. Білки збити з цукром (усі 900 г).

Змішати опару із заварним тістом, додати жовтки, топлене масло, олію, сіль, а також збиті білки. Додати борошно й замісити м'яке тісто. Залишити в теплому місці, накривши рушником, дати підійти 2-3 рази.

Після другого підйому додати  в тісто родзинки, цедру та ванілін.

Розкласти тісто по формах до половини і дати піднятися. Відправити у попередньо розігріту до 180-200°С духовку й випікати 25-30 хвилин (маленькі) і 40 хвилин (великі літрові).

Гарячі паски змастити глазур'ю. Можна зробити, наприклад, на желатині.

Вас також можуть зацікавити інші рецепти:

  • Найкраща паска на Великдень: як приготувати ніжну святкову здобу
  • Красиві крашанки на Великдень: прості й оригінальні способи фарбування яєць
  • Пухкі англійські хрестові булочки: як приготувати ніжну й ароматну випічку
  • Салати на Великдень: рецепти найсмачніших закусок на святковий стіл
  • Смачна сирна паска: як приготувати святковий смаколик

Читайте останні новини України та світу на каналі УНІАН в Telegram

Автор: Аліна Вишневська

Теги по теме
Пасха
Источник материала
Поделиться сюжетом