У Херсонській області посеред лісу виявили кактуси: як вони там опинилися і чим це загрожує
У Херсонській області посеред лісу виявили кактуси: як вони там опинилися і чим це загрожує

У Херсонській області посеред лісу виявили кактуси: як вони там опинилися і чим це загрожує

У Херсонській області місцеві мешканці випадкововиявили посеред лісу кактуси. Фото знахідки розлетілося соцмережами. Читачі дивуються такому, а от вчених це зовсім не здивувало. Вони назвали ці рослини здичавілими втікачами, які мають всі шанси розростися як бур’яни.

Яка перспектива у херсонських кактусів, розповіли у сюжеті ТСН.Ранок 19 квітня.

Кактуси оселились в центрі лісової галявини зовсім недалеко від дороги. Їх би ніхто й не помітив, якби 7-річний Стьопа не забіг на пагорб. Про знахідку хлопчтк розказав мамі. Ботаніка Михайло Підгайний впізнав на пагорбах добре знайому для дачників рослину - опунцію. 

Цей рід кактусів має близько двох сотень видів. Він поширений у посушливих районах Америки і Канади, але добре росте і в Україні. Він витримує морози до -20. "Це рідкісний випадок, коли культурна рослина "втікає" з городу, з саду, а поселяється у дикій природі", - каже Михайло Підгайний.

Наразі може бути кілька версій, як кактуси опинилися в лісі: хтось викинув з дачі, посадив спеціально або їх рознесли пташки, що клювали плоди. Кактус опунція - це доволі популярна рослина в Україні. Нею прикрашають клумби, альпійські гірки, а також вирощують на дачах.

Відео Новини України: у Херсонській області просто посеред лісу виявили кактуси

Кактуси просто у лісі в Херсонській області. Їх виявили випадково місцеві жителі, що виїхали на прогулянку. Фото знахідки розлетілося соцмережами, читачі дивуються, що таке можливо. А от вчених це зовсім не здивувало. Вони назвали ці рослини здичавілими втікачами, які мають всі шанси розростися, як бур’яни. Чому так і яка перспектива у херсонських кактусів - досліджувала ТСН.    

ТСН. Ранок
  • Facebook
  • Twitter
  • Telegram
  • Messenger
  • Viber

Лісові кактуси ТСН показала вченому з місцевого університету. "Він часто культивуєьтся: практично у кожного на дачі, на городі є. Оцей процес його дичавіння, напевно, не зможем зупинити. Можна спрогнозувати, що через 10, 20, 30 років це буде звичайний вид рослин на узбіччям доріг", - пояснив завідувач кафедри ботаніки Херсонського університету Іван Мойсеєнко. 

Якщо опунція приживеться у дикій природі, то може поширитись як бур’ян, каже вчений. В Австралії, приміром, він так поширився, що довелося розгорнути кампанію його знищенню. Що чекає екзотичні кактуси на Херсонщині, покаже час.

Автор:
Олена Ваніна
Источник материала
Поделиться сюжетом