"Будемо жити за четвертим сценарієм": литовський прфесор розповів, як зміниться коронавірус за 2 роки
"Будемо жити за четвертим сценарієм": литовський прфесор розповів, як зміниться коронавірус за 2 роки

"Будемо жити за четвертим сценарієм": литовський прфесор розповів, як зміниться коронавірус за 2 роки

Схоже, що ми будемо жити за четвертим сценарієм пандемії, тобто коронавірус стане сезонної хворобою. А вакцинаціядопоможе людині не захворіти на важку форму COVID-19 і зберегти життя. Таку думку висловив литовський фахівець з інфекційних захворювань, професор Саулюс Чаплінскас на своїй сторінці у Facebook.

"Ми бачили, що в теплу пору коронавірус також циркулював, але був менше помітний", - каже професор.

Він зазначає, що багато людей швидко заражаються, вірус швидко поширюється і мутує.

"Нагадаю, що у вірусів є головна мета: вижити і як можна швидше знайти клітини, через які можна заразити інші клітини. В цьому напрямку вірус і мутує", - розповідає Саулюс Чаплінскас.

Він наголошує, що за законами розповсюдження інфекцій, поширення вірусу сповільниться, коли у багатьох людей з'явиться імунітет: вони перехворіють, або вакцинуються.

"А через 2-3 роки COVID-19 стане таким же, як і інші коронавіруси, що викликають простудні захворювання. А до того не треба забувати, що нам треба жити в умовах нової реальності і дотримуватися неспецифічні і немедичні заходи профілактики (носити маски, дотримуватися відстань, мити руки)", - висловлює свою думку експерт.

Чаплінскас наголосив, що доведено - щеплення допомагають людині не захворіти на важку форму захворювання, зберігають їй життя. За його словами, поки складно сказати, скільки часу буде діяти вакцина, оскільки наразі минуло занадто мало часу, щоб побачити результат.

"Спочатку говорили, що імунітету вистачить на 3 місяці, потім - на 6, потім - на 7. Всіх щеплених спостерігатимуть ще щонайменше два роки", - сказав фахівець.

Він звернув увагу на те, що в новій реальності засоби захисту ще повинні зберегтися, оскільки є дані, що і вакциновані люди можуть заразитися штамами, проти яких вакцина не діє.

"Однак зараз ми вже знаємо, що вакцина захищає не тільки конкретну людину, але і знижує масштаби поширення вірусу в суспільстві. Чим більше людей провакцинується, тим менше буде можливість поширення вірусу і утворення нових штамів", - вважає експерт.

Нагадаємо, науковці з'ясували, чи можна заразитися коронавірусом через поверхні.

Відео Коронавірус в Україні: Ляшко прогнозує, що після великодніх свят може бути ще один спалах епідемії

Майже 9 тисяч українців напередодні дізналися, що захворіли на коронавірус. Понад 2 тисячі лікуватися від недуги лягли до медзакладів. А 367 пацієнтів від ускладнень померли. За оновленою статистикою МОЗ, найбільше нових випадків фіксують нині у Києві - понад 8 сотень за добу, а також у Харківській, Полтавській та Одеській областях. І хоча епідемія йде на спад, уже через місяць після великодніх свят прогнозує головний санлікар Віктор Ляшко, може бути черговий спалах вірусу.  

ТСН. Ранок
  • Facebook
  • Twitter
  • Telegram
  • Messenger
  • Viber
Автор:
Тетяна Курпіта
Источник материала
Поделиться сюжетом