На Філіппінах тайфун "Сурігай" забрав життя людей
На Філіппінах тайфун "Сурігай" забрав життя людей

На Філіппінах тайфун "Сурігай" забрав життя людей

На Філіппіни обрушився тайфун «Сурігай». В прибережних районах на Сході країни евакуювали понад 60 тисяч людей.

У Тихому океані зафіксували один з найбільших тайфунів, що коли-небудь траплявся  у квітні. Йому дали назву «Сурігай».

Національне бюро погоди в понеділок, 19 квітня, повідомило, що на Філіппіни насувається шторм. Прогнозували, що ядро «Сурігая» не зачепить сушу, оскільки знаходиться в океані. Але через діаметр 500 км та сильний вітер частину узбережжя вже затопило. Деякі населені пункти залишилися без електроенергії.

Видання CNN повідомляє, що вже є перша жертва.

Рятувальники підтвердили, що загинув 79-річний чоловік, якого вдарило падаюче дерево. Сталося це в провінції Південний Лейте. Ще одна особа оголошена зниклою безвісти.

Що відбувається на островах

Швидкість штормового вітру місцями сягала 195 км/год. Сильний буревій потрощив дахи будинків та поламав дерева. На узбережжя обрушилися велетенські хвилі.

Місцеві метеослужби вже попередили населення про небезпеку повеней та зсувів. Прогнозують, що негода триватиме найближчі кілька днів.

Експерти попереджають, що такий перший великий тайфун віщує для регіону напружений сезон штормів у цьому році.

Американський метеоролог Джефф Мастерс на основі свіжих даних провів розрахунки та попередив, що сезон тайфунів у 2021 році в Тихому океані буде середньої або навіть вище середньої активності.

Свої дослідження він оприлюднив на Yale Climate Connections, де щодня повідомляють погодні умови в регіоні.

В Філіппінах фіксують кожного року близько 20 тропічних штормів різної сили. Так в минулому році тайфун «Гоні» забрав життя 25 людей. Тоді евакуювали більше 345 тисяч людей. Вчені зафіксували пориви вітру до 310 км/год.

Слідкуйте за нами, де Вам зручно: наш Telegram та Viber!

Прогнози синоптиків

Загалом експерти-метеорологи зазначають, що тайфуни та урагани посилюються в різних частинах світу через глобальне потепління.

У Всесвітній метеорологічній організації в Женеві повідомляють, що кількість тайфунів зростає через потепління океанів, які є «топливом для штормів».

Кожного року кількість стихійних лих буде тільки збільшуватися, а світова тенденція свідчить про те, що шторми будуть сильнішими.

За оцінками вчених, температура води в західній частині Тихого океану значну вища, ніж в середньому у світі. Тому саме цей регіон є найбільш підходящим для таких лих, як «Сурігай».

В регіоні зафіксовано набагато більше штормів, 70% яких припадає на період з липня до жовтня.

Разом з тим Тайвань сподівається, що шторм «Сурігай» принесе необхідні країні під час посухи дощі. Але синоптики прогнозують, що він зачепить тільки невелику північну частину острова.

Раніше сайт новин MY.UA писав, що в річці під Києвом виявили каністри з невідомою хімічною речовиною.

Невдовзі Україна може залишитися без прісної води. Більше новин про події в Україні та світі шукайте на порталі MY.UA.

Читайте нас також в Twitter

Слідкуйте за нами в Flipboard

Источник материала
Поделиться сюжетом