Росія відводить не всі війська від кордонів з Україною: техніку залишать у таборі під Воронежем — CIT
Росія відводить не всі війська від кордонів з Україною: техніку залишать у таборі під Воронежем — CIT

Росія відводить не всі війська від кордонів з Україною: техніку залишать у таборі під Воронежем — CIT

Група незалежних розслідувачів Conflict Intelligence Team (CIT) повідомила, що Росія залишить військову техніку 41-ї армії ЗС РФ у розгорнутому польовому таборі Погоново під Воронежемразом з частинами, які постійно базуються біля кордону України і в Криму. 

Про це йдеться у матеріалі СІТ. 

Згідно з наказом міністра оборони Росії Сергія Шойгу, до 1 травня до місць дислокації мають повернутися особовий склад 58-ї армії (базується на Північному Кавказі), 41-ї армії Центрального військового округу, а також 7-ї, 98-ї і 76-ї десантних дивізій. Шойгу зазначив, що військова техніка 41-ї армії, яка була розташована під Воронежем неподалік українського кордону, залишається.

Міністр пояснив, що вона буде там щонайменше до вересня, коли візьме участь у військових навчаннях Захід-2021. Розслідувачі наголошують, що за потреби особовий склад 41-ї армії можуть перекинути назад до табору протягом кількох днів.

Разом з тим, розслідувачі вказують на те, що "на повернення до місць постійної дислокації відведено менш як 10 днів, хоча перекидання у Крим і до кордонів України зайняло майже місяць".

"У поєднанні з частинами, які постійно базуються біля кордону України і в Криму, це означає, що деяка загроза введення російських регулярних військ на Донбас або підконтрольну територію України зберігається, хоча останнє потребує нового перекидання військ", - додали в CIT.

Вони звернули увагу на те, що в травні 2014 року також заявлялося про відведення військ від українського кордону, "однак тоді відведені були не всі сили, і в липні вони вели обстріл українських військ через кордон, а в серпні отримали підкріплення і увійшли на Донбас у складі декількох батальйонно-тактичних груп".

Нагадаємо:

  • Російська армія звела величезний військовий табір з госпіталем та, ймовірно, польовою кухнею, неподалік від українського кордону у полях на південь від Воронежу. 
  • Британські журналісти Sky News зафільмували російську військову техніку менше ніж за 300 кілометрів від українського кордону поблизу Воронежа. Військовий табір розтягнувся на приблизно 2 кілометри в довжину.
  • У Кремлі заявили, що стягування російських військ біля кордонів України не означає підготовку до вторгнення. Проте у CIT кажуть, що це не схоже на підготовку до навчань, адже будівництво такого містечка займає кілька місяців й досить дороге.

Відео Новини України: держава вітає відведення російських військ від наших кордонів

Україна вітає відведення російських військ від наших кордонів і дякує міжнародним партнерам за підтримку. Президент Зеленський на новини з Москви відреагував: каже, зменшення чисельності військ на нашому кордоні пропорційно знижує напругу. Наказ відвести війська від кордону дав міністр оборони Росії. За словами Сергія Шойгу, до місць постійної дислокації вони почнуть повертатися з п'ятниці. Скупчення військ по лінії кордону з Україною та в Криму з кінця березня не давало спокою всьому світу.

Новини України: держава вітає відведення російських військ від наших кордонів
ТСН. Ранок
  • Facebook
  • Twitter
  • Telegram
  • Messenger
  • Viber
Автор:
Лінда Хурані
Источник материала
loader
loader