5 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
В Щербенко Арт Центр відкривається персональна виставка Яреми Малащука та Романа Хімея
В Щербенко Арт Центр відкривається персональна виставка Яреми Малащука та Романа Хімея

В Щербенко Арт Центр відкривається персональна виставка Яреми Малащука та Романа Хімея

7 травня 2021 в Щербенко Арт Центр відкривається персональна виставка Яреми Малащука та Романа Хімея "Нове місто друзів". Це перша персональна виставка дуету  переможця МУХі 2019, конкурсу молодих українських художників, що проводиться за ініціативи кураторки Марини Щербенко.

Дует працює в сфері візуального мистецтва. Їхні мистецькі проєкти беруть учaсть у вистaвкaх в Укрaїні, Aвстрії, Німеччині, Кaнaді тa Ітaлії. В 2020 Малащук та Хімей дебютували з повнометражним неігровим фільмом «Зарваниця» на фестивалі Docudays UA. В 2018-2020 були нагороджені Головною премією PinchukArtPrize 2020 та Другою спеціальною премією PinchukArtPrize 2018. 2021 починають з персонального проєкту, який було знято в двох містах України  Коломиї на Західній Україні та Мирнограду на Донбасі.

В Коломиї художники вивчають єврейську історію міста, яка зараз ніби перебуває в забутті. До 1939 року половину населення міста складали євреї, але майже всі вони загинули під час Голокосту від рук нацистів, а місто було заселено українцями з округи та інших регіонів тодішньої Української РСР. В Мирнограді дует досліджує маршрути постіндустріального Донбасу. Спільно з місцевими мешканцями художники вирушають у пішу подорож краєм, дотримуючись одного з підземних маршрутів давно закритої шахти Новатор.

Назва персонального проєкту  "Нове місто друзів", запозичена з вірша американського поета Волта Вітмена 1867 року. Він відсилає до ранньо-соціалістичних ідей єдності, але в сучасному контексті виглядає критикою сучасного устрою, де утопічні ідеї майже повністю профановано.

Виставка Яреми Малащука та Романа Хімея "Нове місто друзів" пройде в Щербенко Арт Центр, з 7 травня по 6 червня 2021 року.

Дивіться також: Взгляд изнутри: Искусство наива на выставке Vova Vorotniov + Yarema & Himey.

 

 

мистецтво
виставки
Источник материала
Поделиться сюжетом