Чи можуть не допустити до роботи вчителя, який відмовився вакцинуватися проти COVID-19
Чи можуть не допустити до роботи вчителя, який відмовився вакцинуватися проти COVID-19

Чи можуть не допустити до роботи вчителя, який відмовився вакцинуватися проти COVID-19

В питаннях вакцинації важливо спростовувати фейки. Вчитель має право взяти участь у забезпеченні процедур ЗНО незалежно від того, отримав він щеплення, чи ні.

Про це в інтерв'ю УНІАН заявив освітній омбудсмен Сергій Горбачов.

"Противники вакцинації мені часто дорікають, посилаються на право на освіту, коли говоримо про заборону відвідувати заклади освіти дітям, які не отримали планових щеплень без медичних підстав. Але будь-які права мають пріоритети. Ключовим правом будь-де (і в освіті також) є право на життя та здоров'я. Всі інші права, в тому числі право на освіту, мають бути узгоджені з основним правом", - заявив Горбачов.

Освітній омбудсмен акцентував на обов'язкових планових щепленнях:

"Ми всі маємо право на вільне пересування, але коли вмикається "червоне світло" світлофора, зупиняємося. Це світло обмежує право на пересування, але гарантує вам безпеку. Так само, якщо захворіє дитина, якщо захворіє вчитель (а вчителі хворіють набагато частіше), то як можна забезпечити отримання освіти? Тому я переконаний прихильник планової вакцинації та вважаю, що в пандемію планові щеплення треба продовжувати".

Вчителі, які працюватимуть на ЗНО, отримали можливість вакцинуватися проти COVID-19:

"Вакцинація проти коронавірусу - добровільна процедура. Вчитель має право взяти участь у забезпеченні процедур ЗНО незалежно від того, отримав він щеплення, чи ні. Ми чітко говоримо, що вакцинація вчителів, які долучені до ЗНО, є цілком добровільною. Бо коли людину примушують до чогось, вона буде відбиватися. В питаннях вакцинації важливо спростовувати фейки. Нещодавно в одному з районів Києва "гуляв" фейк, що вчителів вакцинують проти ковіду, але ніде це не фіксують. Звісно, це маячня: дані про вакцинацію конкретної людини відразу заносять до бази даних, а довідку можуть надрукувати на запит. Але фейк не спростували, і це завадило вакцинації освітян. Хоча це бонус для вчителів, адже вакцин в країні поки що не вистачає - і чимало колег мають змогу вакцинуватися саме на цих підставах", - підсумував експерт.

Нагадаємо, чи очікують в Україні катастрофічні результати ЗНО. Також стало відомо, що освітній омбудсмен пропонує проводити ДПА в Україні по-новому.

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

 

Автор:
Яна Коваль
Источник материала
Поделиться сюжетом