Голови МЗС країн G7 закликали РФ повністю відвести війська від кордону з Україною – комюніке
Голови МЗС країн G7 закликали РФ повністю відвести війська від кордону з Україною – комюніке

Голови МЗС країн G7 закликали РФ повністю відвести війська від кордону з Україною – комюніке

Голови МЗС країн "Великої сімки" після зустрічі в Лондоні 5 травня 2021 року офіційно закликали Росію відвести війська від кордонів України. Про це сказано в комюніке представників Канади, Франції, Німеччини, Італії, Японії, Великої Британії і США, опублікованому на сайті британського уряду.

"Вкрай важливо, щоб Москва повністю відвела свої сили і вжила заходів зі зниження напруженості", – підкреслюється в документі.

Також голови МЗС закликали Росію і підтримуваних нею бойовиків повернутися до дотримання режиму припинення вогню і привітали дипломатичний підхід України. Вони зауважили дестабілізаційні дії Кремля і порушення прав людини в РФ.

"Ми глибоко стурбовані збереженням негативної моделі безвідповідальної і дестабілізаційної поведінки Росії. Це охоплює нарощування російських збройних сил на кордонах України та в незаконно окупованому Криму, її дії, спрямовані на підрив демократичних систем інших країн, зловмисну кіберактівность і використання дезінформації", – сказано в комюніке.

Країни G7 підтвердили свою повну підтримку та солідарність з Україною. Міністри закордонних справ "Великої сімки" закликали Росію до деескалації на кордоні з Україною і привітали ініціативу України щодо створення Міжнародної Кримської платформи.

Також в документі сказано, що G7 підтримують зусилля України зі зміцнення демократії та інститутів і закликають її продовжувати судову реформу, реформи в питаннях верховенства права, боротьби з корупцією, розвитку економіки тощо. 

У G7 також наголосили, що готові розвивати співпрацю з Росією для вирішення регіональних і глобальних криз, і виступили за більш стабільні і передбачувані відносини з РФ. Водночас члени "Великої сімки" продовжать "зміцнювати колективні можливості і можливості партнерів" із запобігання та протидії поведінці Росії, що загрожує міжнародному порядку.

Теги по теме
Украина Россия США
Источник материала
Поделиться сюжетом