Напад на Кутєпова. Поліція завершила перевірку, а правоохоронці повернулися до роботи
Напад на Кутєпова. Поліція завершила перевірку, а правоохоронці повернулися до роботи

Напад на Кутєпова. Поліція завершила перевірку, а правоохоронці повернулися до роботи

Національна поліція України затвердила результати службової перевірки щодо лейтенанта поліції Антона Добренка та рядового поліції Олександра Якобчука, яку проводили через напад на журналіста hromadske Богдана Кутєпова біля Кабінету Міністру. Про це у відповідь на запит «Детектору медіа» повідомив начальник управління патрульної поліції Києва Юрій Зозуля.

Службове розслідування за фактом нападу на Кутєпова призначили 29 квітня 2020 року, у день нападу. Воно тривало два місяці – його результати 26 червня 2020 року затвердив голова Нацполіції Ігор Клименко.

До поліцейських застосували дисциплінарні стягнення у вигляді суворої догани. «Після проведення службового розслідування, відповідно до наказу Департаменту патрульної поліці лейтенанта поліції, Добренка Антона Олексійовича, інспектора взводу №1 роти №1 батаольйону тактико-оперативного реагування УПП у місті Києві ДПП та рядового поліції Якобчука Олександра Валентиновича, поліцейського взводу №2 роти №1 батальйону тактико-оперативного реагування УПП у місті Києві ДПП було допущено до виконання службових обов’язків», – йдеться у відповіді за підписом Зозулі.

Результати перевірки свідчать, що поліцейські вчинили дисциплінарний проступок та порушили:

  • п. 1,2 ч.1 ст. 18 закону про Національну поліцію (поліцейський зобов’язаний: неухильно дотримуватися положень Конституції України, законів України та інших нормативно-правових актів, що регламентують діяльність поліції, та Присяги поліцейського;  професійно виконувати свої службові обов’язки відповідно до вимог нормативно-правових актів, посадових (функціональних) обов’язків, наказів керівництва);
  • ч.1 ст.43 закону про Національну поліцію (поліцейський зобов’язаний заздалегідь попередити особу про застосування фізичної сили, спеціальних засобів і вогнепальної зброї і надати їй достатньо часу для виконання законної вимоги поліцейського, крім випадку, коли зволікання може спричинити посягання на життя і здоров’я особи чи та/або поліцейського або інші тяжкі наслідки, або в ситуації, що склалася, таке попередження є невиправданим або неможливим);
  • п. 1,2,7 ч.3 ст. 1 Дисциплінарного статуту Нацполіції (бути вірним Присязі поліцейського, мужньо і вправно служити народу України; знати закони, інші нормативно-правові акти, що визначають повноваження поліції, а також свої посадові (функціональні) обов’язки;  утримуватися від висловлювань та дій, що порушують права людини або принижують честь і гідність людини);
  • абзаців 2,3,5,9 п.1 розділу ІІ Правил етичної поведінки поліцейських (неухильно дотримуватися положень Конституції та законів України, інших нормативно-правових актів, що регламентують діяльність поліції, та Присяги поліцейського; професійно виконувати свої службові обов’язки, діяти лише на підставі, у межах повноважень та в спосіб, що визначені Конституцією, законами України, іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до Конституції та законів України, міжнародними договорами України, а також цими Правилами; у кожному окремому випадку обирати той захід з-поміж заходів, передбачених законодавством України, застосування якого призведе до настання найменш негативних наслідків; контролювати свою поведінку, почуття та емоції, не дозволяючи особистим симпатіям або антипатіям, неприязні, недоброму настрою або дружнім почуттям впливати на прийняття рішень та службову поведінку).

В управління патрульної поліції Києва додали, що поліція скерувала в Територіальне управління Державного бюро розслідувань у Києві відомості за фактом пошкодження знімальної техніки та можливого нанесення тілесних ушкоджень.

Як писав ДМ, Державне бюро розслідувань за рік не оголосило підозри в провадженні про напад на журналіста hromadske Богдана Кутєпова. Цю справу розслідують з 29 квітня 2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 365 (перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу) ККУ. Кваліфікацію злочину не змінювали, попри те, що Кутєпов пропонував перекваліфіковувати провадження за статтею про завдання матеріальної шкоди під час виконання службових обов’язків. На його думку, розслідування можуть затягувати, бо поліцейський не зможе працювати в правоохоронних органах, якщо його засудять за перевищення влади. Загалом журналіст підозрює, що правоохоронці намагаються затягнути розслідування, щоб закрити провадження за строком давності.

Нагадаємо, 29 квітня 2020 року поліція побила журналіста hromadske Богдана Кутєпова та зламала його техніку, коли він вів прямий ефір під Кабінетом Міністрів. Він разом з колегою висвітлював акцію протесту підприємців, які виступали проти затверджених обмежень під час карантину. Журналіст розповів, що під час сутички з поліцією отримав ушкодження.

Спершу правоохоронці встановлювали обставини інциденту. Далі почали службове розслідування. Поліцейських на час його проведення відсторонили від роботи. Богдан Кутєпов подав заяву до Державного бюро розслідувань через напад з боку поліцейських. Того ж дня ДБР почало розслідування за фактом перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу, що супроводжувалися насильством (ч. 2 ст. 365 Кримінального кодексу України).

Заступниця головного редактора hromadske Настя Станко розповіла, що Богдан Кутєпов витратив 15 годин на подання заяви та свідчень, оскільки поліція та слідчо-оперативна група відмовилися приймати в журналіста заяву та відправили його в ДБР.

Медіаюрист Інституту масової інформації Алі Сафаров сказав, що Національна поліція України була зобов’язана прийняти заяву журналіста та розпочати досудове розслідування за фактом перешкоджання його професійній діяльності. Натомість начальниця управління комунікації Нацполіції Оксана Блищик говорить, що цей інцидент має розслідувати Державне бюро розслідувань, бо в ньому фігурують поліцейські.

Із закликом до влади розслідувати цей інцидент звернулися медійники, правозахисники та активісти, Медіарух «Медіа за усвідомлений вибір», представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір, міжнародна організація Freedom House.

Фото: Катерина Хорощак

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами у нашому телеграм-каналі "Що там у ГО?". 

Якщо хочете бути в курсі головних новин про життя громадянського суспільства в Україні, підписуйтесь на нашу розсилку. Пишемо раз на тиждень і без спаму.
Теги по теме
полиция Новости Общество ГБР Нацполиция
Источник материала
Поделиться сюжетом