У справі про напад на Кутєпова за рік нікому не оголосили підозри – ДБР
У справі про напад на Кутєпова за рік нікому не оголосили підозри – ДБР

У справі про напад на Кутєпова за рік нікому не оголосили підозри – ДБР

Державне бюро розслідувань за рік не оголосило підозри в провадженні про напад на журналіста hromadske Богдана Кутєпова з боку поліцейських, який стався біля Кабінету Міністру 29 квітня 2020 року. Про це ДБР повідомило у відповідь на запит «Детектора медіа».

«Повідомлення особі/особам про підозру не здійснювалося, досудове розслідування здійснюється в межах строків, передбачених КПК України. На даний час у кримінальному провадженні проводяться слідчі та процесуальні дії, направлені на встановлення всіх обставин кримінального правопорушення», – розповіли в ДБР.

Цю справу розслідують з 29 квітня 2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 365 (перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу) ККУ. Кваліфікацію злочину не змінювали, попри те, що Кутєпов пропонував перекваліфіковувати провадження за статтею про завдання матеріальної шкоди під час виконання службових обов’язків. На його думку, розслідування можуть затягувати, бо поліцейський не зможе працювати в правоохоронних органах, якщо його засудять за перевищення влади.

«Детектор медіа» очікує відповіді від Патрульної поліції Києва. Наразі не відомі результати службової перевірки та, чи досі відсторонені від роботи поліцейські, які напали на журналіста. Зазначимо, голова Національної поліції Ігор Клименко в день нападу сказав, що особи поліцейських встановили.

Нагадаємо, 29 квітня 2020 року поліція побила журналіста hromadske Богдана Кутєпова та зламала його техніку, коли він вів прямий ефір під Кабінетом Міністрів. Він разом з колегою висвітлював акцію протесту підприємців, які виступали проти затверджених обмежень під час карантину. Журналіст розповів, що під час сутички з поліцією отримав ушкодження.

Спершу правоохоронці встановлювали обставини інциденту. Далі почали службове розслідування. Поліцейських на час його проведення відсторонили від роботи. Богдан Кутєпов подав заяву до Державного бюро розслідувань через напад з боку поліцейських. Того ж дня ДБР почало розслідування за фактом перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу, що супроводжувалися насильством (ч. 2 ст. 365 Кримінального кодексу України).

Заступниця головного редактора hromadske Настя Станко розповіла, що Богдан Кутєпов витратив 15 годин на подання заяви та свідчень, оскільки поліція та слідчо-оперативна група відмовилися приймати в журналіста заяву та відправили його в ДБР.

Медіаюрист Інституту масової інформації Алі Сафаров сказав, що Національна поліція України була зобов’язана прийняти заяву журналіста та розпочати досудове розслідування за фактом перешкоджання його професійній діяльності. Натомість начальниця управління комунікації Нацполіції Оксана Блищик говорить, що цей інцидент має розслідувати Державне бюро розслідувань, бо в ньому фігурують поліцейські.

Із закликом до влади розслідувати цей інцидент звернулися медійники, правозахисники та активісти, Медіарух «Медіа за усвідомлений вибір», представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір, міжнародна організація Freedom House.

Фото: hromadske

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами у нашому телеграм-каналі "Що там у ГО?". 

Якщо хочете бути в курсі головних новин про життя громадянського суспільства в Україні, підписуйтесь на нашу розсилку. Пишемо раз на тиждень і без спаму.
Теги по теме
полиция Новости Общество ГБР Нацполиция
Источник материала
Поделиться сюжетом