Олексій Бойко: Максимально відновити занедбані об’єкти
Олексій Бойко: Максимально відновити занедбані об’єкти

Олексій Бойко: Максимально відновити занедбані об’єкти

18 грудня 2020 року на першій сесії Чернівецької обласної ради восьмого скликання головою представницької гілки влади краю обрали Олексія Бойка, депутата від обласної партійної організації Аграрної партії України.

Новообраний керівник – уродженець Сокирянщини, має дві вищі освіти за спеціальностями «Менеджмент організацій» та «Державне управління». 15 років працює в органах державної виконавчої влади. Попереднє місце роботи – заступник голови облдержадміністрації.

З якими викликами зіткнувся у перші місяці роботи? Чи вдалося налагодити співпрацю між фракціями? Ці та інші запитання стали предметом розмови кореспондента «Погляду» з головою Чернівецької обласної ради Олексієм Бойком (на фото).

Зберегти те, що є, і примножити

- Пане Олексію, так повелося в Україні, що кожна наступна влада схильна звинувачувати попередню у невиконанні обіцянок, упущеннях, зловживаннях… Зізнайтеся, ви продовжили традицію чи відступили від цього правила?

- Кажу щиро, я ніколи не шукав крайніх для покарання чи принаймні докорів. Тим більше у цій ситуації, коли не знаю обставин, які склалися на той момент в області, країні при вирішенні тих чи інших питань. Мало того, я не був їхнім учасником, тому об’єктивно не можу судити, чи на той момент то було правильне рішення. Тому волію утримуватися від оцінок «правильних» чи «неправильних» рішень і дій попередньої влади. Нинішня обласна рада прийняла те, що дісталося у спадок від попередньої, відштовхуємося від цього і йдемо вперед.

- І все ж. Ви зіткнулися з проблемами і викликами, які не зумів вирішити депутатський корпус восьмого скликання. Вам з перших днів на посаді довелося братися за їхнє вирішення. Отож, які були найнагальніші?

- Кілька місяців перед обранням на посаду довелося попрацювали заступником голови облдержадміністрації, тому гострі виклики у краї для мене не стали новиною. Найперше, поставив перед собою завдання зберегти мережу обласних комунальних підприємств. А їх майже дев’яносто – лікувальні установи, оздоровниці, заклади профтехосвіти тощо. Чимало з них не працюють належно, але, на мою думку, хрест на них ставити зарано. Отож, маємо завдання розібратися з їхніми проблемами, підтримати їх, зберегти колективи, сформовані зі справжніх професіоналів. Ці люди, котрим нерідко затримують виплату зарплатні, не покинули своїх робочих місць, готові з новим завзяттям взятися за справу. Нам варто тільки підтримати цей людський ентузіазм.

- Олексію Сергійовичу, торік місцеві ЗМІ писали про доволі сумнівні призначення на посади керівників обласних комунальних установ попереднім керівництвом. З вашим приходом відбулися зміни – призначено нових керівників. Які були для цього підстави і за якими параметрами призначали їх?

- Справді, у низці лікувальних закладів області відбулися зміни адміністрацій. Чим керувався мій попередник, мені невідомо. Однак стосовно кількох призначень відбуваються судові процеси. Через це я не можу призначати нових керівників. Без затверджених керівників працює Обласний клінічний онкологічний центр, Обласна клінічна лікарня, Обласна дитяча лікарня, Перинатальний центр… Там вони лише виконують обов’язки, тому не можуть приймати окремі управлінські рішення. Ось зараз відбувається медична реформа, виникає потреба об’єднати деякі медичні установи, оптимізувати їх. Але через незавершені судові процеси ми не оголошуємо конкурси. Отже, зачекаємо на ухвали і проведемо їх чітко за законом, аби ні в кого не виникало сумнівів.

- Аналізуючи результати голосування, бачимо, що не всі хотіли, щоб ви були на цій посаді. Припускаю, що деякі політичні сили хотіли б вас скомпрометувати. Як, приміром, із керівником Перинатального центру, який нібито ніс в облраду гроші за призначення його на посаді. Як це можна пояснити?

- Наше суспільство має хронічне захворювання, що називається «корупція». Схоже, ми ще не скоро вилікуємо його. Але я оптиміст, вірю, що на керівні посади прийдуть чесні люди. Що стосується мене, то після обрання на посаду всіх, хто мене вітав, попередив: «Забудьте практику, коли треба заносити, вітати, пригощати. Мене це не цікавить». Я не для цього йшов в обласну раду, щоб тут збирати якісь дивіденди. Тому згадана вами провокація не спрацювала стосовно мене. Так буде і надалі. Призначаючи керівників, я кожного попереджаю, щоб навіть спроби не робив вчиняти протизаконно.

Місцеві «зони відчуження»

- За останні роки Буковина втратила низку оздоровниць, які мали статус всеукраїнських, – дитячий санаторій «Щербинці», дитячий протитуберкульозний санаторій «Садгора», оздоровниці у Старій Жадові, Панці, Виженці, дихає на ладан бальнеологічний санаторій «Брусниця». Чи плануєте відновити бодай кілька з них?

- За чотири місяці роботи на посаді мені вдалося відвідати кілька об’єктів, які донедавна були гордістю краю. Наприклад, у 80-х роках минулого століття санаторій у селі Щербинці Новоселицького району приймав на оздоровлення до 100 дітей одночасно. Там є унікальні сірководневі джерела, навкруги – дубовий ліс. З 2012 року заклад не функціонує, має статус ліквідованого. Дитячий протитуберкульозний санаторій «Садгора» теж на стадії ліквідації. Більшість приміщень перебуває в незадовільному стані. Будівлі руйнуються, стіни вкриті пліснявою. Матеріально-технічна база санаторію «Брусниця» через мізерне фінансування на утримання, ремонт і розвиток інфраструктури закладу з року в рік занепадає. 2013-го на підприємстві працювала, згідно зі штатним розкладом, 101 особа, а станом на 1 січня 2021-го залишилися лише шестеро працівників. Без бюджетного фінансування підприємство перебуває у стані стагнації. Наше завдання за нинішню каденцію відновити бодай два-три об’єкти. Є паростки надії, що можемо відродити роботу санаторію у Щербинцях. Докладемо зусиль, щоб відродити «Брусницю». Моє завдання – відновити роботу підприємств, які матимуть можливість заробляти на себе, щоб не вимагали додаткових вливань з обласного бюджету. І щоби буковинці та й усі громадяни України могли приїжджати до нас на лікування й оздоровлення. Аби там були доступні ціни й максимально зручні умови.

Нинішня обласна рада має те, що дісталося у спадок від попередньої, відштовхуємося від цього і йдемо вперед

- На території бальнеологічного санаторію один підприємець звів корпус із сучасними умовами та приміщення для лікувальних процедур. Чи залучатимете його до відновлення підприємства, а чи створите умови для конкуренції?

- Зараз не можу однозначно відповісти на це запитання. Скажу лише, що я за конкурентну модель розвитку суспільства. Здорова конкуренція – це добре. Тому ініціюватиму конкурси через PROZORRO. Головне, щоб виключили корупційну складову, аби на об’єкт прийшов менеджер, який вболіватиме за відновлення і діяльність санаторію.

- Невдовзі літній оздоровчий період. Торік через карантинні обмеження табори не працювали. Чи планує обласна влада організувати відпочинок дітей цьогоріч?

Проведено кілька нарад з цього приводу. Маємо конкретні напрацювання. Рекомендуватимемо територіальним громадам, на території яких є табори, готувати їх до відкриття. Бюджет виділить кошти. Кожна громада має прагнути, щоб їхній заклад був кращим в області, щоб була боротьба за клієнта. Треба припинити практику закуповування у закладах путівок. Це не йшло на користь, бо туди не хотіли їхати діти через відсутність нормальних умов.

На порозі великих змін

- Останнім часом сталося багато змін. Скоротилося число районів на Буковині – замість 11 сільських є тільки 3. Однак досі нормальної законодавчої бази для їхнього існування немає. Як координуєте роботу з новоутвореними районами, пане Олексію?

- Ніхто не говорив, що нам буде легко. Власне, кожна країна, що переживає часи реформ, відчуває труднощі, дискомфорт, долає перешкоди, робить помилки, відтак виправляє їх. Але є закон, завдання уряду і президента. Є бажання громад об’єднуватися. Тому постійно контактуємо з головами громад, керівниками районних адміністрацій і рад. Звичайно, виникають непрості ситуації, але ми повинні їх пережити й подолати. Наприклад, виникають проблеми з передачею земель територіальним громадам поза межами сіл. Намагаємося втрутитися, щоб все було законно і прозоро.    

- Минулого скликання було чимало критики стосовно земельних питань. Чи поставили ви вже заслін земельним «шкурнякам»?

- Дуже багато вже зроблено для обмеження таких дій. По тих фактах, що були виявлені, займаються правоохоронні органи. За період каденції буду робити все залежне від мене, щоб комунальні заклади зі своїми земельними ділянками були збережені. Якщо виникне можливість – повернемо назад у комунальну власність. Як це відбулося з приміщенням на вулиці Руській, 205А обласного центру. Це територія обласної дитячої лікарні. Там вдалося розірвати угоду і приміщення відібрати в орендарів. В обласній психлікарні теж розірвано договори на оренду двох приміщень. Тепер уже ні в кого немає можливості відщепнути там шматок землі. Ці питання ми закрили.

- Які найближчі плани в обласної ради?

- Вони стосуються поліпшення життєдіяльності краю, фінансування наших комунальних закладів. Зокрема це стосується підприємства «Буковина-Фарм». Колись це було потужне прибуткове підприємство. Нині перебуває у стані занепаду, не має конкурентної спроможності. З 2015 року на рахунки ОКП «Буковина-Фарм» накладено арешт. Думаємо, як відновити його роботу. Хочемо, щоб у всіх медичних закладах були комунальні аптеки. Це дасть можливість впливати на ціноутворення. Всі наші зусилля будуть спрямовані за поліпшення життя буковинців. 

Анатолій ІСАК

Теги по теме
Черновицкая область новости Черновцов
Источник материала
Поделиться сюжетом