Росія висилає речницю посольства США
Росія висилає речницю посольства США

Росія висилає речницю посольства США

Речниця посольства США у Москві Ребекка Росс повідомила агенції ТАСС, що фігурує у списку 10 американських дипломатів, оголошений персоною нон ґрата в РФ.

21 квітня МЗС Росії вручило заступнику голови американської дипмісії Барту Горману ноту про оголошення персонами нон ґрата десяти співробітників посольства. Це було зроблено у відповідь на висилку 10 співробітників російської дипломатичної місії у Вашингтоні.

У МЗС РФ виданню «Коммерсантъ» заявили, що висилка Росс є відповіддю на дії США, які «більше шести місяців не дають Росії призначити прес-секретаря посольства у Вашингтоні».

У квітні 2021 року Росія розпочала формувати список «недружніх» країн, які не зможуть наймати на роботу в свої дипломатичні місії російських громадян. У МЗС РФ зазначили, що робота над формування списку триває, наразі можна ствердно сказати лише те, що «в ньому точно будуть США».

Чергову дипломатичну кризу між РФ та Заходом спровокували відомості про те, що ГРУ РФ організувало вибух на складі боєприпасів в чеському місті Врбетіце в 2014 році. Чеська влада оголосила про суттєве скорочення дипломатичної місії РФ у Празі, Кремль вдався до дзеркальних дій. Чехію підтримали інші західні країни, оголосивши про висилку російських дипломатів. 

Наразі Росія веде активну політику з дестабілізації західних демократій, України, Грузії, Молдови, а також країн Балтії. У 2016 році Кремль намагався втрутитись у президентські вибори у США, тоді перемогу отримав республіканець Дональд Трамп. 

15 квітня 2021 року президент США Джо Байден підписав указ про введення нових санкцій проти Росії через шкідливу зовнішньополітичну діяльність Кремля.

Нові обмеження передбачають санкції щодо шести російських технологічних компаній, які причетні до кібератак на установи США. Також вводяться санкції проти фізичних і юридичних осіб РФ, яких США звинувачують у втручанні в американські вибори і проведення кампаній з дезінформації. Крім того, Білий дім повідомив про висилку десяти росіян, які працюють у дипмісії РФ у Вашингтоні.

Також запроваджуються обмеження на операції з російським держборгом – з 14 червня американським інвесторам буде заборонено купувати на первинному ринку держоблігації РФ.

У березні 2020 року Національна розвідка США заявила, що Росія під час президентських виборів 2020 року в Сполучених Штатах організувала кампанію з дискредитації тоді ще кандидата від Демократичної партії Джо Байдена.

Фото: Patrick Lauke/Flickr

Теги по теме
Россия США Новости Инфопространство
Источник материала
Поделиться сюжетом