Як позичальнику відновити кредитну історію
Як позичальнику відновити кредитну історію

Як позичальнику відновити кредитну історію

В ній зібрана основна фінансова інформація щодо будь-якого українця, який протягом останніх 10 років отримував позику, звертався за нею, або був поручителем за кредитом іншої особи. В когось кредитна історія довша, в когось менша. Але, зважаючи на популярність кредитних карток, є майже у кожного дорослого українця.

Що потрапляє до кредитної історії 

Кредитна історія складається з трьох частин. Перша – загальна – містить паспортні та податкові дані громадян, відомості про їхній сімейний стан, місце роботи, кар’єру, статус ФОП тощо. Для юридичних осіб – це, відповідно, найменування компанії, фактична та юридична адреса, ЄДРПОУ та відомості про власників. 

Друга частина об’єднує саме інформацію по кредитах:

  • суми та валюта зобов’язань;
  • терміни погашення;
  • номери договорів;
  • відомості про погашені частини позик та прострочення.

До третьої частини потрапляє інформація з державних та інших публічних реєстрів.Тут йдеться про податкові заборгованості та несплачені аліменти, рішення судів та інші відомості, що описують платоспроможність та надійність людини, як позичальника. 

Кредитні історії старанно зберігають та оновлюють у бюро кредитних історій (БКІ), до яких звертаються банки та МФО, щоб оцінити потенційних клієнтів. 

Як переписати фінансове минуле 

Розпочати писати кредитну історію з чистого аркуша може лише молодь. А дорослі українці вже мають позначки у власному фінансовому досьє, і вони не завжди приємні. 

Можна знайти у мережі поради звернутися до агенцій, які за гроші перепишуть окремі епізоди з минулого або кредитну історію повністю. Але такі дії є незаконними, тож скоріше погіршать становище позичальника. 

Дієвим може стати метод покращення кредитної історії через позики. Треба оформити невеликий кредит та гасити його за графіком. Потім взяти ще один. Потім ще. Дані щодо вчасно виконаних зобов'язань потраплятимуть до БКІ, де поступово змінять привабливість вашого фінансового досье.

Звісно, доведеться пошукати компанію, яка дасть кредит з поганою кредитною історією. Але такі є, насамперед, серед мікрофінансових організацій. Нещодавно компанія "Качай Гроші" запустила експеримент, який дає ризиковим позичальникам другий шанс. Для цього в МФО суттєво оновили логіку власної скорингової системи, яка автоматично перевіряє заявки, робить запити до бюро кредитних історій та відхиляє ризикових клієнтів. 

"Ми почали пропускати більш ризикованих клієнтів, щоб вони могли поліпшити свій кредитний рейтинг. Ми даємо їм другий шанс та можливість отримати невелику суму грошей. Завдяки цьому вони покращують показник своєї кредитної історії та надалі можуть працювати з нами на довірчих умовах", - пояснюють своє рішення у кредитній компанії.

Тепер люди, яким більшість МФО відмовить через низький бал, можуть отримати позику в "Качай Гроші", та почати виправляти своє фінансове досьє. 

Кому потрібна кредитна історія

Кредитна історія – це провідний фактор, за яким банки та мікрофінансові організації визначають надійність клієнта. На відміну від розповсюдженої думки, вона часто переважує навіть офіційний дохід. 
Фінансове минуле позичальників дозволяє якнайкраще спрогнозувати, чи буде ця людина сумлінно платити за позикою. І кредитори охоче користуються можливістю зазирнути у кредитну історію своїх потенційних клієнтів.

Источник материала
Поделиться сюжетом