"Північний потік-2": чому США відмовились запроваджувати санкції
"Північний потік-2": чому США відмовились запроваджувати санкції

"Північний потік-2": чому США відмовились запроваджувати санкції

В середу, 26 травня, в ефірі програми "Акцент" на телеканалі "НТН" український політолог, голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко розповів, чому США відмовились запроваджувати санкції проти "Північного потоку-2".

По-перше, знімають санкції з європейських та німецьких копаній. Не з російських. Проти російських компаній санкції залишають.

Чому знімають? Це жест, в першу чергу, до Німеччини, пріоритет для Байдена  - відновити конструктивні партнерські стосунки з Німеччиною, які зіпсувалися за часів трампа.

А, оскільки німці дали чітко зрозуміти, це їх давня позія, що вони будуть це робити, то Байден вирішив, що краще не псувати відносин з Німеччиною.

Другий момент. Здається, американці розуміли, що цей газопровід все рівно добудують. І ось тут вже питання тактики перемовин з Путіним. Скоріше за все, американці хочуть тактично зробити такий жест росіянам. За деякими даними, жест спрямований на те, щоб росіяни у відповідь збавили тиск на Україну.

Щодо самого газопроводу, втрачати ми почали ще, коли побудували "Північний потік-1", Турецький потік. Отримували ми 3 млрд. Зараз вже менше, близько 2 млрд.

Це не катастрофічно, але проблемно. Є різні варіанти, що робити. Зараз треба тиснути і на німців, і на американців.

 Подписывайтесь на наш Telegram-канал  и узнавайте первыми о главных событиях в Украине и мире.

Теги по теме
Общество Деньги газ
Источник материала
Поделиться сюжетом