Конгресмени США вимагають повернути санкції щодо "Північного потоку-2" через Україну: заява
Конгресмени США вимагають повернути санкції щодо "Північного потоку-2" через Україну: заява

Конгресмени США вимагають повернути санкції щодо "Північного потоку-2" через Україну: заява

На переконання конгресменів, із завершенням "Північного потоку-2" Україна "стане вразливішою до російської агресії".

У США 21 конгресмен-республіканець закликав державного секретаря Ентоні Блінкена повернути санкції щодо компанії Nord Stream 2. AG, яка бере участь в будівництві "Північного потоку-2", і її гендиректора Маттіаса Варніга.

Про це йдеться у спільному листі законотворців, оприлюдненому республіканською частиною комітету Палати представників з іноземних справ.

У документі автори висловили "глибоке розчарування" рішенням адміністрації американського президента Джо Байдена. 

На їхнє переконання, завершення газопроводу лише "збільшуватиме можливості Кремля поширювати свою дестабілізуючу поведінку в Європі та наповнюватиме касу Путіна для фінансування майбутньої агресії".

"Твердження, що ці санкції "негативно вплинуть на відносини США з Німеччиною, ЄС і іншими європейськими союзниками і партнерами", повністю ігнорує думку прифронтових країн Центральної та Східної Європи, зокрема України", - зауважили конгресмени, додавши, що Байден, схоже, ставить інтереси Берліна "вище інтересів решти Європи".

Вони додали, що із завершенням "Північного потоку-2" Україна "стане значно вразливішою до російської агресії", оскільки "Москва більше не потребуватиме Києва як транзитної країни для експорту природного газу в Західну Європу".

"Недавня ескалація російської військової ескалації в Україні і на кордоні з нею послугувала потужним нагадуванням про цю реальність. Протест Києва і Варшави після оголошення США про відмову також ясно показав, що ключові союзники в Центральній і Східній Європі поділяють нашу стурбованість", - вказують республіканці.

"Ми просимо вас негайно усунути ці непродумані винятки, які суперечать національним інтересам США, і застосувати обов’язкові повноваження, ухвалені Конгресом. (...) Чим довше ви зволікаєте, тим більше ви підсилюєте згубний вплив Путіна на всю Європу" - підсумували політики.

Як повідомлялося, США офіційно відмовилися поховати "Північний потік-2" на дні Балтійського моря. Так, адміністрація Байдена скасувала санкції щодо оператора газопроводу Nord Stream 2. AG та його гендиректора Маттіаса Варніга "відповідно до національних інтересів".

Згодом 14 сенаторів-республіканців представили законопроєкт, в якому ініціювали повернення санкцій щодо вищезгаданої компанії та її очільника.

У компанії Nord Stream 2 твердять, що газопровід побудований на 95%.

ТСН.ua розбирався, навіщо Байден називає Путіна "вбивцею", а потім вирішує не санкціонувати "Північний потік-2", і до чого в разі найгіршого сценарію готуватися Україні. Читайте про це за посиланням.

Новини тижня: чому Байден вирішив відмовитись від санкцій проти "Північного потоку-2"

Новини тижня: чому Байден вирішив відмовитись від санкцій проти "Північного потоку-2"
Источник материала
loader
loader