20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
В Україні підвищать пенсії, і всім ФОПам знову доведеться платити податки
В Україні підвищать пенсії, і всім ФОПам знову доведеться платити податки

В Україні підвищать пенсії, і всім ФОПам знову доведеться платити податки

З 1 липня українців чекає чимало змін. Зокрема, в країні підвищать пенсії працюючим пенсіонерам, а всім, без винятку ФОПам знову доведеться платити податки.  Про це нагадало видання "Сегодня".

Зміни в Податковому кодексі вплинули на індексацію пенсій

З першого липня всім працюючим пенсіонерам перерахують пенсії, після чого вони отримають потрійні надбавки. Так вийшло через деякі зміни в Податковому кодексі України, згідно з якими звіти про доходи фізосіб будуть подавати всього раз на квартал. До цього дані про єдиний соціальний внесок і податки на доходи громадян подавалися щомісяця.

Варто нагадати, що перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам повинні проводити з першого квітня відповідно до Закону "про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування". При цьому, для здійснення цього перерахунку, повинні використовувати дані за березень.

Таким чином, через вище викладені зміни Податкового кодексу, органи Пенсійного фонду України просто фізично не могли здійснити перерахунок у квітні. У них просто були відсутні необхідні для цього дані, на основі яких проводяться всі відповідні розрахунки.

Враховуючи те, що звіти про доходи та соціальні внески фізосіб подавалися до 10 травня, тепер органи ПФУ зможуть здійснити індексацію пенсій працюючих пенсіонерів не раніше, ніж з першого червня.

У той же час, вимоги про перерахунок пенсій з першого квітня не скасували, а це означає, що в червні працюючим пенсіонерам заднім числом виплатять надбавки за квітень і травень.

При цьому перерахунок буде зроблений лише тим працюючим пенсіонерам, у яких пройшло не менше двох років з моменту призначення пенсії або попереднього перерахунку.

Проводити індексацію будуть автоматично за допомогою спеціального програмного забезпечення. Це торкнеться приблизно 700 тисяч осіб із загальних 2,6 мільйонів працюючих пенсіонерів України.

З ФОПів знову збиратимуть усі податки

Як відомо, раніше до 31 травня в Україні звільнили ФОПів I групи від сплати єдиного соціального внеску (ЄСВ). Таке спрощення оподаткування було пов'язано з пандемією COVID-19, яка дуже болісно вдарила по бізнесу.

Однак це спрощення спочатку повинно було тривати з 1 грудня 2020 року до 31 Травня 2021 року. В силу того, що його ніхто не продовжив, вже з 1 червня українські ФОПи I групи знову будуть зобов'язані розраховуватися з податковою службою України за загальними правилами.

В Україні з'являться електронні трудові книжки

Крім індексації пенсій і податків для ФОПів, варто виділити поступове заміщення паперових трудових книжок електронними. Початок відповідної реформи заплановано на 10 червня. Саме з цього дня в Україні набуде чинності новий закон"Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі".

Згідно з цим нововведенням, всі дані про трудову діяльність того чи іншого співробітника повинні будуть фіксуватися суто в електронному вигляді. Дані будуть вносити безпосередньо в Держреєстр, а паперові примірники трудових книжок при цьому видадуть на руки під розпис.

Повністю реалізувати реформу планують протягом п'яти років. При цьому у тих, хто влаштується на роботу з 1 червня 2021 року, можливо, вже не вимагатимуть трудову книжку зовсім.

Інші зміни

З інших свіжих новин про зміни, які вступають в силу вже зараз, можна виділити пару-трійку досить цікавих.

Наприклад - з червня українські поїзди потихеньку знову почнуть слідувати в європейських напрямках.  Вже Цього місяця "Укрзалізниця" може відновити рейси до Австрії та Угорщини. Зокрема на сайті компанії йдеться про рейс "Київ – Відень", який проходитиме через Будапешт.

Поїзд відправлятиметься з Києва щодня о 14: 07. На наступний день в 08:20 пасажири прибудуть в Будапешт, а в Вену – в 11:21. У зворотному напрямку він відправлятиметься о 16:42 і прибуватиме до Києва о 17: 22 наступного дня.

Також варто відзначити набрання чинності Законом Про фінансовий лізинг, який зможе стати непоганий альтернативою кредитам.

Причому Лізинг зможе бути корисним не тільки представникам бізнесу, а й фізичним особам.

Лізинг-це досить популярна в багатьох країнах світу альтернатива кредитам або розстрочці. У лізинг можна придбати необхідну техніку, машину, квартиру і багато іншого.

Так, український уряд вже довгий час проводить дискусії на тему запуску програми "Житло в лізинг". Завдяки цьому українські громадяни зможуть купувати заповітні "квадратні метри" всього під 5% річних і без початкового внеску.

Однак в першу чергу лізингові програми з придбання житла будуть відкриті для військових, вчителів, медиків, поліцейських, внутрішніх переселенців і незахищених верств населення.

Вступ в силу Закону Про фінансовий лізинг означає, що законодавча база для нових форм фінансово-кредитних відносин готова, і можна запускати програми.

Нагадаємо, що раніше MY.UA повідомляв про законопроекті про збільшення суми гарантування до 600 тисяч, який днями зареєстрував Гетьманців.

Источник материала
Поделиться сюжетом