Путін підписав закон, що забороняє "екстремістам" брати участь у виборах на тлі репресій проти Навального
Путін підписав закон, що забороняє "екстремістам" брати участь у виборах на тлі репресій проти Навального

Путін підписав закон, що забороняє "екстремістам" брати участь у виборах на тлі репресій проти Навального

КИЇВ. 4 червня. УНН. Президент Росії Володимир Путін в п'ятницю підписав закон, що забороняє членам "екстремістських" організацій балотуватися на державні посади. За словами союзників ув'язненого критика Кремля Олексія Навального, цей крок спрямований на усунення їх від участі в парламентських виборах цього року, інформує УНН.

Деталі

Закон забороняє членам або керівникам груп, визнаних екстремістськими, балотуватися на місця в Державну Думу, нижню палату парламенту або брати участь в інших виборах на термін від трьох до п'яти років.

Контекст

Підписання Путіним закону збіглося з 45-річчям Навального, яке він відзначає за гратами, відбуваючи 2,5-річний термін за звинуваченням в розкраданні, яке, за його словами, є сфабрикованим.

Команда Навального, яка стверджує, що звинувачення в екстремізмі є спробою придушити їх політичну опозицію на парламентських виборах у вересні, заявила, що цей закон був "особливим привітанням Кремля з нагоди дня народження Навального".

У повідомленні в своєму акаунті в Instagram Навальний сказав, що його не турбує необхідність відзначати день народження у в'язниці, і що він відсвяткує всі пропущені дні народження, як тільки вийде на свободу.

Переглянути цей допис в Instagram

Допис, поширений Алексей Навальный (@navalny)

Затвердження закону Путіним відбулося за кілька днів до того, як суд розгляне питання про оголошення поза законом антикорупційного фонду Навального і регіональних агітаційних груп на тій підставі, що вони є екстремістськими.

Наступне судове засідання у справі Навального призначено на 9 червня.

Якщо Росія офіційно оголосить Фонд боротьби з корупцією Навального і регіональні групи екстремістськими, влада отримає формальне право відправляти активістів до в'язниці і заморожувати їх банківські рахунки.

Ця справа вже спонукало союзників Навального розпустити регіональні угруповання.

Доповнення

У минулому Росія назвала "екстремістськими" неонацистські і ультраправі групи, ісламістські організації, в тому числі Свідків Єгови.

Теги по теме
Владимир Путин Закон Алексей Навальный
Источник материала
Поделиться сюжетом