20 червня свято Святої Трійці 2021: вихідний в Україні
20 червня свято Святої Трійці 2021: вихідний в Україні

20 червня свято Святої Трійці 2021: вихідний в Україні

День Святої Трійці є одним з дванадцяти головних свят православних християн. З давніх-давен Трійцю називають П'ятидесятницею, так як його прийнято відзначати на п'ятдесятий день після свята Великодня. 

Історія і сенс Трійці

Дата святкування залежить від дати Великодня. Оскільки дата свята Христового Воскресіння плаваюча, День Святої Трійці теж випадає на різні дні. У 2021 році віруючі відзначать Трійцю 20 червня.

Вперше це свято відзначили в 381 році. Іудеї вважали цю дату особливою і відносили свято до трьох великих урочистостей. Вони пов'язували його з набуттям ізраїльтянами Синайського закону, який був отриманий народом через 50 днів після того, як Мойсею вдалося вивести єврейський народ з Єгипту. Це свято здавна супроводжувався загальним гулянням, веселощами і жертвоприношеннями за гріхи. З 381 року затверджено вчення про три іпостасы Бога, а саме Отця, Сина і Святого Духа. Вчення прийняли на другому Вселенському церковному соборі, скликаному Феодосієм у Константинополі.

На Русі великому святу Трійці передували два дні поминання покійних: Троїцький четверик і Троїцька батьківська субота. У ці дні віруючі моляться за покійних родичів, а також «безрідних» - тих, чий рід закінчився і про кого нікому помолитися.

У Новому Завіті сказано, що перед своїм Вознесінням Христос обіцяв апостолам прислати Святого Духа від Свого Отця. Учні Христа щодня збиралися на молитву у світлиці Таємної вечері в Єрусалимі. Через 10 днів після вознесіння, на 50-й день після Христового Воскресіння, апостоли сповнилися Святого Духа: о третій годині дня в Сіонській світлиці з'явилися вогняні язики, які вразили кожного з них. Після цього апостоли стали спілкуватися на різних мовах і проповідувати слово Боже різним народам. Так, День Зішестя Святого духа прийнято вважати днем створення християнської церкви, яка завдяки учням Христа змогла поширитися світом.

Католики не пов'язують свято з Днем зішестя Святого Духа і відзначають це свято на тиждень пізніше, прославляючи Святу Трійцю.

Традиції православних

На День Святої Трійці у християн прийнято прикрашати будинки зеленими гілками і травою, що символізує оновлення віруючих. У цей день служителі церкви одягають зелені шати. Зелений колір символізує також життєдайну силу Святого Духа.

В Україні Трійця є державним святом. Стаття 73 Кодексу законів про працю свідчить, що понеділок, 21 червня, буде неробочим, що означає, що українці будуть відпочивати і святкувати День Святої Трійці з 19 по 21 червня.

Нагадаємо, раніше портал новин MY.UA повідомляв про святах у червні 2021: як Україна відзначає День Конституції 2021.

Також ми писали про те, що в кінці червня в українців буде два вихідних понеділка.

Источник материала
Поделиться сюжетом