28 апреля, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
"Тривожне інтерв'ю Протасевич дав під примусом", - МЗС Британії
"Тривожне інтерв'ю Протасевич дав під примусом", - МЗС Британії

"Тривожне інтерв'ю Протасевич дав під примусом", - МЗС Британії

Роман Протасевич — затриманий білоруський опозиціонер — дав інтерв’ю, яке показали на телеканалі ОНТ. Світова спільнота, зокрема очільник МЗС Британії, вважають, що Протасевич дав інтерв’ю з примусу.

В інтерв’ю затриманий опозиціонер, колишній редактор телеграм-каналу NEXTA заявив, що говорить в ньому добровільно, почувається добре, хоч трохи застуджений. Але, за його словами, це ніяк не вплинуло на слова, сказані ним у розмові. 

Про що говорив Роман Протасевич в інтерв’ю

По-перше, опозиціонер визнав свою вину за статею 342 УК. Протасевич не уточнив, яки йсаме пункт статті він мав на увазі, але якщо говорити в цілому, то в статті йдеться про групові дії, які грубо порушують громадський порядок. 

По-друге, Протасевич заявив, що існувала бесіда в мережі, в якій керували всією протестною діяльністю. Протасевич також назвав кілька прізвищ учасників чату: Степан Путило, Франак Вячорка, Антон Мотолько.

З приводу Світлани Тихановської Роман Протасевич сказав, що для західного політикуму вона головний білоруський політик. На питання, чи поважає Протасевич Олександра Лукашенка, опозиціонер відповів: «Безперечно». 

Реакція МЗС Британії

Міністр закордонних справ Британії Домінік Рааб вважає, що інтерв’ю, дане Протасевичем — чистий примус. Про це політик написав у Твіттері. На думку Рааба, організаторів інтерв’ю з білоруським журналістом треба покарати. 

Інтерв’ю політик назва тривожним і таким, що явно проводилося під вартою. «Переслідування осіб, які захищають права людини і свободу ЗМІ в Білорусі, має припинитися», — наголошує Домінік Рааб. 

Батько Романа Протасевича теж відреагував на інтерв’ю сина. Він вважає, що Романа «напічкали психотропами», аби він визнав свою вину.

Коротка передісторія

Романа Протасевича — білоруського опозиціонера, журналіста — затримали 23 травня в аеропорту Мінська разом із подругою. Цьому передувало повідомлення про те, що в літаку, на борту якого знаходився Протасевич, закладено бомбу. Було піднято винищувач, щоб посади в Мінську літак Ryanair. Після цього вже в аеропорту було затримано Романа Протасевича. 

Нагадаємо, раніше портал MY.UA  повідомляв, що Романа Протасевича після інтерв'ю каналу Олександра Лукашенка помітили в "ЛНР".

Источник материала
Автор статьи
Екатерина Кукиб
Журналист
Поделиться сюжетом