Пішов з життя Давид Душман-один з останніх визволителів Освенцима
Пішов з життя Давид Душман-один з останніх визволителів Освенцима

Пішов з життя Давид Душман-один з останніх визволителів Освенцима

У німецькому місті Мюнхен на 99 - му році життя помер Давид Душман-один з останніх колишніх червоноармійців, які брали участь у звільненні концентраційного табору Аушвіц (Освенцим).

Народився Давид Душман 1 квітня в 1923 році в столиці Білоруської РСР – місті Мінську. Служив танкістом у Червоній Армії під час Другої світової війни. Брав участь у битвах за Сталінград, Курськ і Дніпро, а також звільняв Польщу.  Давид Душман був останнім, що дожив до наших днів, бійцем 227-го танкового батальйону, який брав участь разом з іншими підрозділами у звільненні Освенцима. Екіпаж його танка Т-34 одним з перших прорвався через колючий дріт на територію концтабору.

Згадуючи той день, він зазначив, що спочатку, після звільнення Варшави, вони побачили колючий дріт. Потім-виснажених людей у смугастій формі, що стоять у внутрішньому дворі. Вони тут же почали руйнувати колючий дріт, проте німців там вже не було. Вони встигли втекти. Все що їм залишалося зробити-подбати про виснажених в'язнів.

"Ми роздавали всю їжу, яка у нас була на складах: ковбасу, цукор. Ми прорвали з танками весь цей дріт, але німців там вже не було. Вони втекли", - згадував радянський воїн в одному з останніх інтерв'ю.

Герой, який врятував " незліченну кількість життів"

Глава єврейської громади Мюнхена і Верхньої Баварії Шарлотті Кноблох (Charlotte Knobloch) прийняла цю звістку зі скорботою. Про це Шарлотта написала в соцмережі "Твіттер".

"З великою сумом я дізналася, що Давид Душман (світ його пам'яті) - останній залишився в живих визволитель концентраційного табору Освенцим і почесний член єврейської релігійної громади Мюнхена (IKG) - помер в суботу ввечері у віці 98 років", - сказала вона.

Вона назвала радянського воїна героєм, який врятував "незліченну кількість життів" і зазначила, що громада втратила чесну, добру і мужню людину.

Після війни знайшов себе в спорті

Варто відзначити, що після закінчення Другої світової війни Давид Душман став активно вивчати медицину і займатися спортом. Згодом він зумів себе реалізувати у фехтуванні, перемігши на чемпіонаті СРСР в 1951 році. Після цього почав тренувати жіночу збірну Радянського Союзу з фехтування. Під його початком радянські спортсменки завоювали безліч чемпіонських титулів.

У 90-х роках колишній визволитель і тренер вирішив переїхати до Австрії, а після відправився до Німеччини, де і прожив залишок своїх днів. Там він продовжував працювати тренером і навіть виховав кількох чемпіонів Баварії.

Також MY.UA повідомляв, що днями помер Резо Габріадзе: автор "Міміно", "Кін-дза-дза" і просто велика людина.

Нагадаємо, що деякий час тому не стало 58-річного заступника командира полку "Азов", відомого за псевдонімом " Чак".

Источник материала
Поделиться сюжетом