Журналіст Bellingcat про збитий літак рейсу MH17: Всі підтверджує, що Росія поставила зброю
Журналіст Bellingcat про збитий літак рейсу MH17: Всі підтверджує, що Росія поставила зброю

Журналіст Bellingcat про збитий літак рейсу MH17: Всі підтверджує, що Росія поставила зброю

Журналіст-розслідувач порталу Bellingcat Христо Грозєв заявив, що всі докази свідчать, що саме Росія поставила зброю, яка знищила у 2014 році в небі над Донбасом літак Boeing-777 «Малайзійських авіаліній».

В інтерв’ю DW Грозєв зазначив, що розслідувачі ретельно вивчили весь доступний масив телекомунікаційних даних.

«Кожну супутникову фотографію, кожен пост в соцмережах, розміщений російськими солдатами, в тому числі, із зенітно-ракетної бригади, яка, на думку слідства, могла транспортувати ЗРК «Бук»…Ми бачили так багато взаємно підтверджуючих доказів, що в цілому не існує іншого пояснення, крім факту, що Росія надала зброю, за допомогою якого був збитий літак і вбиті 298 людей… Зараз немає жодних сумнівів, ми бачили навіть більше доказів, ніж ті, які були представлені в суді», – сказав журналіст.

Грозєв додав, що якби Росія хотіла встановити правду, вона б просто співпрацювала зі слідством в тій мірі, в якій її про це просили. Зокрема, слідча бригада і судді просили РФ сприяти допиту членів 53-й бригади ЗС РФ, а також двох військових з п'ятої бригади, щоб вони могли виправдатися і відкинути звинувачення на адресу Москви.

«РФ зберігає мовчання з цього приводу і не надає такий доступ. Росія продовжує стверджувати, що виключена з розслідування, їй не дають можливості внести в нього свій внесок, але в той же час вона не виконує такі запити про надання даних», – резюмував Грозєв.

Пасажирський Boeing-777 малайзійських авіаліній (рейс з Амстердама в місто Куала-Лумпур) був знищений збройними силами РФ у небі над Донбасом 17 липня 2014 року. На борту лайнера перебувало 283 пасажири та 15 членів екіпажу, всі вони загинули. Більшість загиблих були громадянами Нідерландів.

Міжнародна слідча група встановила, що літак був збитий ракетою, випущеною з ЗРК Бук поблизу населеного пункту Сніжне, ракетний комплекс належав армії Росії.

9 березня 2020 року в Нідерландах почався судовий процес у справі про знищення літака рейсу MH17. Прокуратура висунула обвинувачення трьом росіянам і одному українцю у вбивстві 298 пасажирів і членів екіпажу. Зокрема, це ватажок бойовиків Ігор Гіркін, полковник ГРУ РФ Сергій Дубінський, підполковник запасу армії РФ Олег Пулатов, а також бойовик «ДНР» Леонід Харченко. 

7 червня 2021 року у Нідерландах розпочалися основні слухання у справі чотирьох головних підозрюваних

Скріншот відео: Радіо Свобода 

Теги по теме
Россия Новости российская агрессия Инфопространство
Источник материала
Поделиться сюжетом