5 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Голова Венеційської комісії закликав прискорити судову реформу в Україні
Голова Венеційської комісії закликав прискорити судову реформу в Україні

Голова Венеційської комісії закликав прискорити судову реформу в Україні

Голова Венеційської комісії Джанні Букіккіо закликав прискорити реформи органів судової влади в Україні. Він також зазначив, що Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) має бути захищене за всяку ціну.

– Судова реформа повинна бути всеосяжною. Венеціанська комісія Ради Європи працює над цією реформою в Україні вже десятиліттями, без реального успіху, – заявив Букіккіо на прес-конференції у вівторок. 

Він підкреслив, що НАБУ має бути захищене за всяку ціну.

– Тому що вони зробили хорошу роботу, і вони повинні продовжити робити свою роботу, – додав глава відомства. 

Букіккіо наголосив, що Україна повинна якомога швидше запустити органи суддівського самоврядування, але не розраховувати на старі органи, які себе скомпрометували.

– Перестворення Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС) – термінове завдання. Ми підтримуємо пропозицію створити змішаний національно-міжнародний орган – конкурсну комісію для відбору нових членів ВККС. Метод створення цієї конкурсної комісії повинен бути близький до моделі, яка довела успіх при створенні Вищого антикорупційного суду, – зазначив він. 

За його словами, створення нової Вищої ради за прозорою процедурою відсіє недоброчесних суддів. Голова Венеційської комісії вважає це критично важливим.

– Склад Вищої ради правосуддя повинен бути переглянутий до того, як йому довірять призначення ВККС. Це обов’язкова умова, інакше судова реформа буде приречена, – резюмував Букіккіо. 

Читайте
Вічна судова реформа: чи вдасться Зеленському зробити те, що не змогли попередники

Реформа Конституційного суду

Раніше Венеціанська комісія оприлюднила висновок щодо законопроекту про реформу Конституційного суду. Комісія дала позитивну оцінку положенням законопроекту та висловила свої пропозиції щодо його доопрацювання.

Комісія позитивно оцінила положення про поліпшення доступу громадян до Конституційного суду зі скаргами. Зокрема, вони містять можливість подачі скарг і обміну кореспонденцією в електронному вигляді.

Теги по теме
НАБУ
Источник материала
Поделиться сюжетом