Священик УПЦ дав пораду, як не образити людину правдою
Священик УПЦ дав пораду, як не образити людину правдою

Священик УПЦ дав пораду, як не образити людину правдою

Християнин повинен бути правдивим і чесним, тільки спершу - з самим собою і по відношенню до себе.

Як повідомляє Центр інформації УПЦ,

https://www.facebook.com/church.information.center/

про це розповів протоієрей Володимир Пучков в коментарі для порталу «Православная жизнь».

https://pravlife.org/ru/content/kak-govorit-pravdu-chtoby-ne-obidet

«Людині важливо відчувати, що вона має рацію. Тоді вона переконлива і цікава. Чесна, врешті-решт. У той же час відсутність такого відчуття нерідко буває причиною невпевненості. Адже всім відомо, що невпевнена і нерішуча людина дратує, як ніхто інший.

Однак є й інша сторона. Так як усвідомлення своєї правоти вселяє в людину, крім впевненості, ще й почуття зверхності і зарозумілості. Той, хто має рацію, нерідко дозволяє собі грубість, буває жорстокий, цинічний і безжалісний. Давайте пильно вдивимося в свої гріхи, непорядні вчинки і погані діяння. Здійснюючи які ми були абсолютно впевнені у власній правоті. Відчуття правоти розв'язує руки, санкціонує крайності, виправдовує гріх. Тому до нього необхідно ставитися так само обережно, як і до будь-якого іншого почуття, розуміючи, що навіть краще в нас не чуже порочності», - сказав протоієрей Володимир Пучков.

Він вважає, що починатися обережність повинна далеко не в процесі суперечки або конфлікту. «Про неї пізно згадувати в запалі сварки або в запалі дискусії. Щоб відчуття правоти не псувало життя ні нам, ні нашим ближнім, слід навчитися як мінімум говорити правду без шкоди для ближнього і шкоди для себе», - зазначив отець Володимир.

Також отець Володимир зазначив, що не всяка правда насправді правда. «Правда в чистому вигляді завжди одна - це правда Божа. Людських ж правд в світі ніяк не менше, ніж людей. Очевидно, що кожен вірить в свою правду і в цьому відношенні він повністю чесний з самим собою. Проте так само очевидно, що окремо взята особиста правда залишається правдою тільки для того, хто їй вірить. З інших же і попит інший», - вважає він.

«Звідси правило: пам'ятати, що те, що я вважаю правдою, становить мою, так би мовити, особисту правду. Вона може бути дійсно правдою, у всякому разі в моїх очах. Але незалежно від цього моя особиста правда ближньому, як правило, не потрібна і не цікава. Так навіщо її говорити? Якщо хтось нашою правдою зацікавиться, про неї не гріх розповісти, але якщо не просять, то без її озвучування цілком можна обійтися», - зазначив священик.

На завершення священик підкреслив, що той, хто бажає говорити правду іншому і сам повинен бути правдивим.

«Християнин повинен бути правдивим і чесним. Тільки спершу - з самим собою і по відношенню до себе. А в житті необхідно навчитися говорити правду в першу чергу тоді, коли брехня може принести нам вигоду або покрити наш гріх. Або тоді, коли правдою можна перешкодити наклепу, коли за допомогою правди можна захистити слабкого і беззахисного, не допустити підлості і не дати здійснитися несправедливості. Завжди, коли правда дається важко і вимагає мужності, коли кінцевим результатом правди стає праведність, а не самовдоволене відчуття власної правоти», - підсумував протоієрей Володимир Пучков.

Источник материала
Поделиться сюжетом