Здати Крим заради мири на Донбасі готові менше 10% українців – опитування
Здати Крим заради мири на Донбасі готові менше 10% українців – опитування

Здати Крим заради мири на Донбасі готові менше 10% українців – опитування

КИЇВ. 9 червня. УНН. Лише 7% українців вважають, що тривалого миру на Донбасі можна було б досягти шляхом таких поступок Росії, як автономія Донбасу і "відмова" від повернення Криму. Про це свідчать результати дослідження соціологічної служби Центру Разумкова спільно з Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва, проведеного з 14 по 19 травня 2021 року, передає УНН.

Деталі

Зазначається, що у громадській думці немає однозначної думки щодо шляхів досягнення тривалого миру на Донбасі. Однаково популярні варіанти і продовження дипломатичного тиску на Росію і "ДНР" та "ЛНР", посилення всіх можливих санкцій (20%), і зміцнення економічного та військового потенціалу України, повна ізоляція окупованих територій (19%).
Ще 20% не можуть визначитися із тим, яким чином можна було б досягти стабільного миру в регіоні.

Цитата:

"Суспільство категорично не сприймає ідею де-факто відмовитися від повернення Криму "в обмін" на часткове або повне врегулювання конфлікту на Донбасі. Так, тільки 7% вважають, що тривалого миру на Донбасі можна було б досягти шляхом таких поступок Росії, як автономія Донбасу і "відмова" від повернення Криму. Ще менше – 3% населення – вважають, що заради миру на Донбасі можна було б офіційно погодитися на анексію Криму", - йдеться в результатах дослідження.

Деталі

Крім того, стверджують соціологи, прямі переговори з самопроголошеною владою підтримуються в цьому контексті тільки 13% громадян, хоча на Сході цей показник вищий – 24%.

В суспільстві також переважає співчутливе ставлення до жителів непідконтрольних уряду територій Донбасу.

Так, за результатами опитування, громадяни вважають, що мешканці тимчасово окупованих районів є передовсім заручниками: або складних життєвих обставин (40%), або ж безпосередньо бойовиків (9%). Прихильників іншого ставлення до жителів ОРДЛО – істотно менше: 16% вважають їх пасивними поборниками ідеології "русского мира" та СРСР, 13% – пристосуванцями, 8% – зрадниками.

Лише 18% українців вважають, що заради миру варто погоджуватися на будь-які компроміси. Ще 46% вважають, що заради миру варто погоджуватися на компроміси, але не на всі, свідчать результати дослідження.

Довідково

Загальнонаціональне дослідження було проведено в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитано 2020 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Що було раніше

За результатами соціологічного дослідження, яке було презентоване під час дискусії “Дипломатія 2021: пріоритети влади, очікування суспільства”, більшість українців підтримують повернення до активного просування ідеї про розгортання миротворчої місії ООН на всій території Донбасу.

Теги по теме
Украина Донбасс Крым опрос
Источник материала
Поделиться сюжетом