Суд в Криму виніс вирок кримськотатарському активісту Едему Бекірову
Суд в Криму виніс вирок кримськотатарському активісту Едему Бекірову

Суд в Криму виніс вирок кримськотатарському активісту Едему Бекірову

Сім років позбавлення волі і штраф в розмірі 150 тисяч рублів - такий вирок сьогодні, 9 червня, Центральний районний суд Сімферополя виніс у справі кримськотатарського активіста Едема Бекірова.

Як повідомляє «Крим.Реаліі», активіста в Криму засудили заочно за звинуваченням у «зберіганні і передачі вибухових речовин і боєприпасів».

За інформацією видання, засідання і оголошення вироку тривало в закритому режимі. Рішення оголосив суддя Сергій Деменок.

Зазначимо, що напередодні сторона обвинувачення вимагала для Бекірова чотири роки позбавлення волі з відбуванням у колонії загального режиму і виплату штрафу в розмірі 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Адвокати підсудного на засідання не з'явилися, а слухачів до суду не пустили. Тож суддя зачитав вирок у власному в кабінеті. Про вирок адвокату Бекирова повідомила секретар судового засідання.

Сам Едем Бекіров вважає, що цей вирок покликаний, аби «налякати народ». «Російська судова система показала своє справжнє обличчя. Вчора прокурор просив 4 роки, сьогодні вже 7 років - одна ніч принесла ще 3 роки терміну. Якщо людей заочно засуджують до таких довгим термінів, то що можна сказати про тих людей, які зараз там перебувають? Це 105 осіб, які засуджені незаконно. Тому з цією державою ніхто в світі не хоче спілкуватися або вести будь-які справи. Я думаю, такі терміни дають для залякування народу, щоб показати: «сидіть тихо, будете ворушитися, ми навіть заочно винесемо вам терміни», - зазначив Бекіров.

Також активіст заявив, що його адвокат буде подавати апеляцію.

14 травня 2020 року російський суд Сімферополя відновив розгляд кримінальної справи стосовно Едема Бекірова, який у вересні 2019 року був звільнений з СІЗО в результаті обміну утримуваними громадянами між Україною і Росією. Пізніше той же суд ухвалив «примусово доставити» активіста на судове засідання. Потім його оголосили в розшук.

МЗС України повідомило, що наразі дев’ять громадянських журналістів з окупованого Криму незаконно утримуються в російських тюрмах, ще один перебуває під домашнім арештом.

У червні 2021 року Моніторингова Місія ООН з прав людини в Україні заявила про продовження практики застосування тортур російськими правоохоронцями до затриманих і заарештованих в окупованому Криму.  

Як приклад моніторинг називає ситуацію з журналістом та фрілансером Радіо Свобода (проєкт Крим.Реалії) Владиславом Єсипенком.

У лютому-березні 2014 року Росія окупувала Крим та інспірувала виступ сепаратистів в Луганській і Донецькій областях. Верховна Рада офіційною датою початку окупації Криму військами РФ встановила 20 лютого 2014 року. На півострові продовжуються репресії проти проукраїнські налаштованих громадян та вільної преси. 

Фото: Правозащитный центр «Мемориал»

Теги по теме
Новости Крым Инфопространство крымские татары
Источник материала
Поделиться сюжетом