НАТО відмовиться від ядерних ракет в Європі щоб "послабити напруженість у відносинах з Москвою"
НАТО відмовиться від ядерних ракет в Європі щоб "послабити напруженість у відносинах з Москвою"

НАТО відмовиться від ядерних ракет в Європі щоб "послабити напруженість у відносинах з Москвою"

КИЇВ. 13 червня. УНН. Союзники по НАТО готові офіційно виступити проти розміщення альянсу ядерних ракет наземного базування в Європі після зустрічі президента США Джо Байдена з іншими главами держав, призначеної на 14 червня в Брюсселі, повідомляє Defense News, передає УНН.

Деталі

Позиція, яка перегукується з минулими зауваженнями генерального секретаря Йенса Столтенберга, викладена в проекті комюніке, яке буде опубліковано після саміту НАТО.

Цей крок розглядається, як можливий спосіб "послабити напруженість у відносинах з Москвою" і налагодити діалог з контролю над озброєннями напередодні саміту США і Росії в Женеві 16 червня.

Обговорення в НАТО проходять на тлі новин, що Москва знову запропонує мораторій на розміщення ракет середньої і меншої дальності наземного базування, про що на цьому тижні повідомили російські державні ЗМІ.

Контекст

Це питання залишається відкритим з тих пір, як Росія розгорнула ракети наземного базування SSC-8, які, за твердженнями США, порушують Договір про ракети середньої і меншої дальності 1987 року. Це, в свою чергу, спонукало тодішнього президента Дональда Трампа до 2019 року вийти з Договору про РСМД. Росія тоді заявила, що США порушили договір, але офіційні особи США це заперечували.

Розміщення НАТО нових ракет наземного базування в Європі носить теоретичний характер. Столтенберг вперше заявив в минулому році після засідання Групи ядерного планування альянсу, що таких планів немає, хоча він зазначив, що деякі союзники планують придбати нові системи протиповітряної і протиракетної оборони.

Після того, як адміністрація Трампа і НАТО відхилили запропонований Росією мораторій в 2019 році, президент Франції Еммануель Макрон закликав переглянути мораторій.

Байден, чиє схвалення необхідне для комюніке, ймовірно, отримає похвалу від прихильників контролю над озброєннями, але отримає відповідну реакцію від прихильників ядерної зброї в Конгресі, якщо заборона на наземні ядерні ракети в Європі стане офіційною.

Доповнення

Тім Моррісон, який курирував ядерний портфель в Раді національної безпеки Трампа і зараз є старшим науковим співробітником в Інституті Хадсона, сказав, що остання адміністрація президента США відхилила пропозицію Росії про мораторій, тому що вона вважала країну "нечесним партнером" в галузі контролю над озброєннями. Моррісон вважає, що "принесення в жертву" можливості розмістити зброю в Європі позбавить США переговорної сили на майбутньому саміті в Женеві.

"Якщо це одностороння поступка Росії, це жахлива ідея; і якщо це двостороння поступка, це не набагато краще, тому що не можна довіряти Росії, - сказав він. - Навіщо нам відмовлятися від варіанту, який нам може знадобитися в майбутньому, щоб відреагувати на войовничі дії Росії?".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Байден обговорив політику щодо Росії та Китаю з прем'єр-міністром Італії

Теги по теме
Россия НАТО Европа
Источник материала
Поделиться сюжетом