Романа Протасєвіча привели на брифінг у МЗС Білорусі: про що говорять
Романа Протасєвіча привели на брифінг у МЗС Білорусі: про що говорять

Романа Протасєвіча привели на брифінг у МЗС Білорусі: про що говорять

КИЇВ. 14 червня. УНН. Затриманого в Мінську опозиційного журналіста Романа Протасєвіча привели на брифінг Міністерства закордонних справ Білорусі. Представники МЗС заявили, що Протасєвіч сам захотів поспілкуватися з пресою, передає кореспондент УНН.

Деталі

"Ми дізналися про бажання Романа поспілкуватися зі ЗМІ. Легальна можливість була знайдена", - заявив офіційний представник МЗС Білорусі Анатолій Глаз.

Основною темою брифінгу є інцидент, що стався 23 травня, коли літак авіаліній Ryanair здійснив вимушену посадку, який летів з Афін до Вільнюса, після чого Протасєвича і його дівчину Софію Сапегу затримали. Як заявив командувач ВПС Білорусі Ігор Голуб, перехоплення пасажирського літака в повітряному просторі не було.

"Ми неодноразово доводили і показували всім, хто бажає об'єктивно розібратися в цій ситуації: перехоплення і примусу цивільного літака МіГом в небі Білорусі не було. Цей факт визнали мої колеги по професії на суміжній території та в країнах НАТО", - зазначив Голуб.

Додамо

Як повідомляє телеканал "Дождь", журналісти "Бі-бі-сі" пішли з прес-конференції МЗС Білорусі на знак протесту проти того, що Романа Протасєвича, на їхню думку, примушують в ній брати участь.

Контекст

23 травня літак авіакомпанії Ryanair, що летів з Афін до Вільнюса, був змушений здійснити екстрену посадку в Мінську під приводом того, що літак замінований. У літаку перебували білоруський блогер Роман Протасєвич і його супутниця, громадянка Росії Софія Сапега, яких заарештували.

Розпорядження летіти до столиці Білорусі пілоти отримали за кілька хвилин до входження літака в повітряний простір Литви. Як відзначали білоруські ЗМІ, наказ про посадку віддав особисто президент країни Олександр Лукашенко.

Інцидент став однією з головних тем саміту Євросоюзу в Брюсселі 24 травня.

5 червня ЄС ввів санкції щодо державних білоруських авіакомпаній. Їм заборонено користуватися повітряним простором і аеропортами ЄС. Рада ЄС закликала також європейські авіакомпанії уникати перельотів над територією Білорусі.

3 червня на каналі ОНТ вийшло інтерв'ю з Романом Протасєвичем. Крім визнання вини, він розповів про конфлікт з командою Nexta, розкритикував опозицію та її лідера Світлану Тіхановську, заявив, що поважає президента Олександра Лукашенка і додав, що "ніколи більше не хоче лізти в політику".

Теги по теме
Беларусь МИД Украины
Источник материала
Поделиться сюжетом